La o săptămână după ce Donald Trump îi acuza (în mod fals) pe democrați că ar fi folosit inteligența artificială pentru a genera imagini cu Kamala Harris și o mulțime de susținători din Michigan (unul dintre statele cheie), el a inundat practic rețelele sociale cu imagini fabricate cu AI, inclusiv cu postări trucate în care pare că ar primi susținerea cântăreței Taylor Swift.

Trump se preface că acestea sunt meme-uri (glume), iar o analiză a Washington Post arată că, chiar dacă unele dintre persoane ar putea fi păcălite de exemplu să creadă că Taylor Swift l-ar susține, strategia sa are cu totul alt sens.

“Ceea ce este de remarcat nu este doar faptul că Trump apelează la AI pentru a estompa adevărul. (…) Mai degrabă, imaginile par să funcționeze ca meme, menite să provoace și să amuze. Sunt paralele vizuale cu poreclele urâte pe care Trump le dă adversarilor săi și cu afirmațiile fără dovezi pe care le face adesea în campanie. Pentru un politician al cărui mod retoric preferat este anecdota neconfirmată, de genul “mulți oameni spun că…” – AI oferă o nouă modalitate de a-și ilustra narativele”. 

Analiza Washington Post mai arată că utilitatea principală a dezinformării este aceea nu de a schimba părerile, ci de a fixa convingerile oamenilor, atunci când aceștia sunt confruntați cu dovezi copleșitoare că ceea ce credeau despre cineva sau despre ceva este în realitate fals.

Experții au avertizat cu privire la potențialul AI de a alimenta dezinformarea politică. Cei mai mulți și-au imaginat videoclipuri sofisticate, generate de inteligență artificială sau manipulări video, care ar arăta o știre-bombă, așa cum ar fi un candidat care primește mită sau agenți electorali care fură voturi. Dar, conchide WaPo, utilizarea de către Trump a inteligenței artificiale ilustrează o aplicare mai simplă și mai comună a tehnologiei:

“Nu este clar dacă acest joc îl va ajuta sau îl va afecta pe Trump la alegerile din noiembrie. Dar dacă planul său B este să pună la îndoială rezultatele alegerilor, o bază de suporteri obișnuită să trăiască în țara fanteziei ar putea fi de folos”.

Analiza integrală pe WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday