Guvernul Ungariei a acordat în ultimul deceniu subvenții uriașe familiilor, pentru a stimula creșterea ratei natalității. Astfel, arată Financial Times, 5% din PIB-ul țării (dublu față de cheltuielile pentru apărare) a fost alocat sprijinirii familiilor, pentru a determina femeile să dea naștere mai multor copii, având în vedere că premierul Orban s-a declarat în repetate rânduri “un susținător al familiei tradiționale”.
De exemplu, o familie cu trei copii susține că a primit ajutoare și împrumuturi de 80 de mii de euro din partea guvernului, “una dintre cele mai generoase scheme pentru sprijinirea nașterilor”, dar și un bonus în valoare de aproximativ 6 mii de euro, pentru a cumpăra “o mașină de familie” (un Renault Scenic). Totodată, a putut contracta mai ușor un împrumut de 50.000 de euro pentru o casă. Între beneficiile acordate de guvern se numără și un împrumut de 25 de mii de euro pentru nașterea celui de-al doilea copil al familiei, în anul 2019. Familia ar fi fost scutită de rambursarea împrumutului dacă ar fi avut un al patrulea copil.
Guvernul Ungariei a stabilit că mamele cu patru sau mai mulți copii nu sunt nevoite să plătească impozitul pe venit și alte indemnizații. În ciuda ofertelor generoase, rata natalității nu este foarte ridicată. De la un nivel record de 1,23 copii per femeie în 2011, rata natalității a crescut la 1,59 în 2020, însă în ultimii patru ani, aceasta a coborât și s-a menținut sub 1,5. În prima jumătate a acestui an, rata fertilității a fost de 1,36 copii per femeie, cea mai mică din ultimul deceniu, se mai arată în analiza FT. De asemenea, în luna iunie a acestui an au fost înregistrate doar șase mii de nașteri, un minim lunar record pentru Ungaria.
Există familii care nu au venituri destul de mari pentru a își asuma riscul de a accepta împrumuturile guvernamentale, cu atât mai mult efortul de a avea un al patrulea copil, acesta fiind pragul cel mai avantajos pentru familiile cu mulți copii în ceea ce privește beneficiile de la guvern.
“Reducerile fiscale și împrumuturile ieftine au sens pentru oamenii care au suficient venit, constant, pentru a vedea un beneficiu în acest sistem nedrept. Eu nu câștig suficient pentru a construi o casă și a beneficia de un împrumut subvenționat. Nu am avut niciodată o mașină nouă și probabil că nu o voi avea niciodată”, a declarat pentru FT o femeie, mamă a trei copii. De altfel, Biroul de statistică din Ungaria recunoaște că subvențiile guvernului Orban “au creat un decalaj între familiile bogate și cele sărace”, deoarece nu orice familie își poate permite acest angajament. “Aceste scheme de sprijin au remodelat întregul sistem de subvenții familiale, care vizează acum cei mai bogați oameni și crește inegalitatea [între familii], ceea ce este probabil o premieră mondială. Acest lucru este, probabil, un efect secundar, nu intenția inițială [dar] o redistribuire nesăbuită”, a declarat un oficial al biroului.
Analiză integrală la Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.