Deși ultimul sondaj, realizat la nivel național de Associated Press și NORC, arată că aproape jumătate dintre adulții din SUA au o părere foarte bună sau oarecum bună despre Kamala Harris, ceea ce contează cu adevărat sunt scorurile din statele cheie (swing), în care publicul este mai polarizat, iar, de la un scrutin la altul au trecut când de partea democraților, când a republicanilor. Dar cercetarea AP a urmărit mai mult aspectele calitative, precum și evoluția generală a opiniei publice, de după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidenială.

Astfel, Harris înregistrează o creștere foarte mare, de la 39%, cât avea de la începutul verii, când nici nu se profila ca înlocuitor al lui Joe Biden, iar acesta avea o favorabilitate, la nivel național, de 38%. Procentul celor favorabili lui Donald Trump este de 41% și nu s-a schimbat foarte mult. Dar, în cazul Kamalei Harris, procentul celor care spuneau că nu știu nimic despre ea s-a înjumătățit, de la 12% în iunie la 6% acum.

Doamna Harris a câștigat adepăți în primul rând în rândul grupurilor care favorizează în mod tradițional Partidul Democrat – alegători independenți politic, femei și adulți tineri (sub 30 de ani). Procentul său nu s-a modificat semnificativ în rândurile adulților de culoare sau a celor hispanici, unde deține însă un avantaj consistent.

Kamala Harris performează însă mai slab în rândul bărbaților albi. În prezent, aproximativ jumătate dintre ei au o viziune negativă despre Harris, iar procentul este și mai prost la categoria bărbaților albi fără studii universitare, un grup care a constituit în mod tradițional baza puternică de sprijin a lui Donald Trump.

În rândul femeilor albe, 6 din 10 care au o diplomă de facultate îi sunt favorabile lui Harris, dar în rândul celor fără studii superioare (mult mai numeroase) favorabilitatea sa este de doar 40%. 

În rândul adulților (bărbați și femei) de peste 60 de ani opinia despre Harris este stabilă. Aproximativ jumătate dintre ei au o viziune pozitivă, așa cum s-a înregistrat încă din iunie, când 46% și-au manifestat sprijinul pentru actualul vicepreședinte.  

Sursă: AP News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday