Incidentul s-a produs luni dimineața, lângă atolul Sabina (Shoal), la circa 140 km de insula filipineză Palawan, dar la mai mult de o mie de km de insula chineză Hainan. Imaginile au fost furnizate de China și nu există o confirmare independentă a autenticității lor.

Potrivit Marinei Filipineze, două dintre navele sale alocate pentru paza de coastă au fost avariate în “ciocniri cu nave chineze care au efectuat manevre ilegale și agresive”. La rândul său, Garda de Coastă a Chinei a declarat că o navă filipineză “a lovit în mod deliberat” o navă chineză care ar fi efectuat “măsuri de control împotriva navelor filipineze, în conformitate cu legea”.

De mai bine de zece ani, Filipine, un aliat important al SUA în zonă, își dispută cu China mai multe bancuri de nisip (atoluri) fără altă utilitate decât aceea de a putea pretinde controlul asupra unuia dintre cele mai importante culoare pentru navigația comercială.

Filipinezii se tem că Beijingul vrea să construiască o insulă artificială în atolul Sabina, invadându-le zona economică exclusivă, după ce și-a impus, treptat, controlul asupra altor două atoluri învecinate, începând din 2012.

În ultimele luni, ambele țări au trimis nave de luptă în jurul atolului Sabina.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday