Un raport preliminar al Comisiei pentru Afaceri Interne din Congres, arată că un ofițer SWAT (Special Weapons and Tactics), de la poliția locală din Butler, a tras primul asupra lui Thomas Matthew Crooks, de la aproximativ 100 de metri distanță. A nimerit patul puștii acestuia, care s-a dezintegrat, fragmente ricoșând în zona feței, gâtului și umărului drept al atacatorului. Abia câteva secunde mai târziu, un lunetist al Secret Service a tras asupra lui Crooks, provocându-i o rană fatală. Așa cum arată raportorul Congresului, foarte probabil arma asasinului nu a mai funcționat după aceea, dar el deja trăsese opt cartușe, rănind trei persoane (printre care și pe Donald Trump) și omorând o a patra (din public).

“Al nouălea foc a fost tras de un operator SWAT al Poliției din Butler, de la sol, aflat la aproximativ 100 de metri distanță de clădirea AGR (nr – pe care se afla atacatorul). Acesta a lovit patul puștii lui Crooks și s-a fragmentat în fața/gâtul/ zona umărului drept al acestuia. Operatorul SWAT care a reușit această lovitură s-a dovedit extrem de perspicace – când l-a identificat pe Crooks ca fiind o țintă în mișcare, în mare parte ascunsă de frunziș, pe acoperișul clădirii AGR, el și-a părăsit imediat postul atribuit și a alergat spre țintă, găsindu-și o linie de tragere către atacator, în timp ce Crooks deja trăgea cele opt cartușe. Din proprie inițiativă, acest operator SWAT a reușit să îl țintească dintr-o poziție dificilă și a tras un singur foc. Dar l-a oprit pe Crooks și, mai important, probabil acel glonț a deteriorat pușca lui Crooks. Nu putem fi siguri de asta până nu vom putea examina pușca lui Crooks, dar sunt 99% convins, în baza celor povestite de martori oculari de încredere (ofițeri de poliție care au observat pușca preluată de FBI), că Crooks nu și-a mai putut folosi arma după ce a tras cel de-al optulea cartuș”, se arată în raportul parlamentar.

Acesta pare să confirme faptul că între Secret Service și poliția locală din Butler nu a existat nicio comunicare, pentru că stațiile primite de echipa contra-lunetist a Secret Service de la polițiști nu au fost folosite de aceștia. Dacă le-ar fi avut ar fi aflat cu opt minute înainte de atac că polițiștii au identificat o persoană care se urca pe clădirea aflată în spatele liniei copacilor, dar care avea vedere directă spre scena pe care urma să urce Donald Trump. Totuși, polițiștii nu au putut ajunge la atacator înainte ca acesta să tragă asupra fostului președinte. 

Nivelul de protecție al fostului președinte a crescut în urma atacului, iar acesta urmează să primească protecție din sticlă antiglonț, pentru a putea să-și reia mitingurile în aer liber. 

Surse: BBC, CBS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday