Deși o decizie finală în privința trimiterii acestei arme nu a fost luată încă, Administrația Biden lucrează pentru a oferi mai mult ajutor Kievului pe câmpul de luptă, a declarat pentru Politico un oficial american, căruia i s-a acordat anonimatul. Sunt aduse în discuție inclusiv aspecte de ordin tehnic, cum ar fi faptul că aeronavele trebuie să poată lansa racheta de aproape o tonă, care are un focos de circa 450 de kilograme.

Disponibilitatea Casei Albe de a oferi Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) vine în contextul în care asaltul terestru al Kievului, care a avut un succes surprinzător în Rusia, intră în cea de-a doua săptămână, scrie Politico.

Racheta JASSM, dezvoltată de Lockheed Martin și folosite pentru prima dată la începutul anilor 2000, a fost utilizată de SUA cu moderație în luptă și a fost furnizată numai unui număr select de aliați. Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile prezentate de Politico.

Unii membri ai Congresului și adversari politici ai democratului Joe Biden au acuzat administrația sa că se mișcă prea încet în ceea ce privește furnizarea de armament Kievului, necesar pentru a câștiga războiul. Cu toate acestea, pentru un conflict care are doar 30 de luni, aprobările de avioane F-16, tancuri Abrams, rachete de croazieră, sisteme de apărare aeriană Patriot și transportoare de infanterie moderne au transformat o armată din era sovietică într-una dintre cele mai puternice de pe câmpul de luptă din Europa, mai scrie publicația americană.

În ultimele luni, parlamentarii ucraineni și consilierii președintelui Volodimir Zelenski au exercitat presiuni asupra oficialilor de la Casa Albă și asupra congresmenilor, pentru a trimite rachete JASSM. Acest tip de armă ar oferi Ucrainei o creștere semnificativă a razei de acțiune, până la 370 de kilometri. Politico subliniază că Armata Ucraineană dispune, în prezent, de rachete care pot lovi la 320 de kilometri depărtare, însă țările furnizoare au impus o serie de restricții privind țintele din interiorul Rusiei.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday