Cercetarea publicată în Proceedings of National Academy of Sciences, se bazează pe monitorizările făcute cu un seismometru trimis pe Marte în 2018, în cadrul misiunii NASA Mars Insight Lander. Timp de patru ani, instrumentul a înregistrat vibrațiile a peste 1.300 de cutremure de pe Marte și, prin măsurarea vitezei cu care se deplasează undele seismice, oamenii de știință au stabilit că apa în formă lichidă este, cel mai probabil, materialul prin care acestea se propagă.

Michael Manga, unul dintre cercetătorii implicați, de la Universitatea din California, a declarat că această tehnică este similară cu cea folosită pentru găsirea apei sau a zăcămintelor de petrol și gaze naturale pe Pământ. Echipa a determinat că acumulările de apă ar putea fi la adâncimi de 10 – 20 de kilometri în scoarța marțiană, o adâncime la care nu au mai fost făcute foraje pentru apă, pe Terra.

“Nu am găsit nicio dovadă a existenței vieții pe Marte, dar cel puțin am identificat un loc care ar trebui, în principiu, să fie capabil să susțină viața”, a mai spus Manga.

Comunitatea științifică a mai descoperit apă înghețată pe Marte, dar și dovezi ale prezenței vaporilor în atmosfera planetei, însă nu și apă în stare de agregare lichidă. Noile rezultate vor deschide calea pentru cercetări legate de dispariția apei din canalele de pe suprafața planetei. Despre o mare parte din aceasta se crede că a ajuns în spațiu, când Marte și-a pierdut atmosfera, dar așa cum a subliniat profesorul Manga, nu există niciun motiv pentru care o cantități importante să nu se afle în subteran, așa cum se întâmplă pe Pământ.

Surse alternative: BBC, Live Science

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday