Insulina sensibilă la glucoză (GRI), creată de cercetători din SUA, Australia și China, devine activă numai atunci când există o anumită cantitate de zahăr în sânge, aceasta având rolul de preveni hiperglicemia (glicemia ridicată). Apoi, devine inactivă atunci când nivelurile de glucoză scad sub un anumit punct, evitând hipoglicemia (glicemia scăzută). Practic, GRI imită răspunsul natural al organismului la modificarea nivelului de zahăr din sânge și răspunde extrem de rapid în acest sens. Aceasta este parte dintr-un amplu program de aproape 60 de milioane de euro, realizat la nivel mondial și care urmărește dezvoltarea de noi tratamente pentru diabetul de tip 1.

Astfel, experții susțin că cu ajutorul GRI, pacienții vor avea nevoie de insulină doar o dată pe săptămână. În prezent, pacienții cu forme severe de diabet trebuie să își administreze insulină și de 10 ori pe zi pentru a supraviețui. Fluctuația constantă între niveluri ridicate și scăzute de zahăr din sânge poate duce la probleme de sănătate fizică, atât pe termen scurt cât și lung, iar lupta pentru a menține nivelurile stabile le poate afecta și sănătatea mintală. Insulina standard stabilizează nivelul zahărului din sânge atunci când intră în organism, dar când nivelurile ajung în parametrii normali, insulina nu poate, de obicei, să mai ajute și la fluctuațiile viitoare. Asta înseamnă că pacienții trebuie adesea să își injecteze din nou mai multă insulină după doar câteva ore.

“Chiar și cu insulinele moderne disponibile în prezent, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 1 trebuie să depună multe eforturi în gestionarea diabetului lor în fiecare zi, pentru a găsi un echilibru bun între controlul glicemic acceptabil, pe de-o parte, și evitarea hipoglicemiei, pe de altă parte”, explică medicii.

Alte șase proiecte de acest fel se află în dezvoltare și beneficiază de o finanțare de 3,5 milioane de euro, pentru crearea mai multor tipuri de insulină inteligentă, în universități din USA, Australia și China. Unul dintre ele se concentrează pe o proteină ce combină insulina cu un alt hormon numit glucagon. Spre deosebire de insulină, care ajută la eliminarea glucozei din sânge, glucagonul stimulează ficatul să elibereze mai multă glucoză atunci când nivelurile din sânge scad. Includerea ambilor hormoni într-o singură formulă ar putea menține stabile nivelurile de glucoză din sânge, acționând pentru a preveni nivelurile prea ridicate sau scăzute de glucoză din sânge.

Surse: The Guardian, Diabetes.uk

Foto: Zoransimin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday