UPDATE, ora 20.00. Comandantul Armatei Ucrainene, Oleksandîr Sîrski, l-a informat pe președintele Volodimir Zelenski despre situația operațională, iar o înregistrare video a ședinței, în care Sîrski a spus că o mie de km pătrați din Federația Rusă sunt sub controlul soldaților săi, a fost dată publicității. Mai devreme, o analiză a grupului Deep State, apropiat de serviciile secrete ucrainene, arăta că cel puțin 800 de km pătrați sunt sub control, iar alții 20 de km pătrați sunt disputați. Asta ar corespunde, într-o “estimare reținută” cel puțin 50 de localități din regiunea rusă Kursk.
În această după-amiază, Vladimir Putin spusese că 28 de localități ruse sunt ocupate de ucraineni și a estimat teritoriul controlat de aceștia la circa 500 de km pătrați.
Dar blindatele ucrainene au fost reperate aproape de granița dintre regiunile Kursk și Belgorod, iar această situație a fost recunoscută și de Vladimir Putin, care a pretins că ucrainenii ar fi utilizat arme chimice în districtul Belovski.
UPDATE, ora 16.00. Vladimir Putin amenință Ucraina că va primi “un răspuns pe măsură”, pentru operațiunile din regiunile rusești de graniță. Recunoaște că 180 de mii de civili sunt supuși evacuării și că Armata Rusă a săpat 40 de km de șanțuri antitanc, pentru a opri înaintarea ucraineană.
Într-o reuniune de urgență cu liderii armatei și cei ai regiunilor de frontieră, Vladimir Putin a recunoscut că ucrainenii au ocupat 28 de localități din regiunea Kursk, dar și că armata sa este într-o postură defensivă. Deși a amenințat Ucraina că “va primi un răspuns pe măsură”, el a precizat că Armata Rusă a săpat în câteva zile 40 de km de șanțuri antitanc, confirmând inclusiv faptul că se duc lupte în districtul Belovski, aflat aproape de regiunea Belgorod.
Putin se așteaptă ca ucrainenii să atace inclusiv regiunea Briansk, aflat la granița cu Belarus. Potrivit președintelui rus, 120 de mii de persoane au fost deja evacuate, dar numărul celor care vor fi supuse evacuării va crește la 180 de mii.
Liderul de la Kremlin a pretins că “pierderile au crescut dramatic pentru Ucraina, în special printre cele mai capabile unități pe care le-a trimis în țara noastră” și a amenințat că statul vecin “va primi, fără îndoială, un răspuns pe măsură și nu există nicio îndoială că nu ne vom atinge toate obiectivele. Trebuie să dăm afară inamicul de pe teritoriul nostru și să asigurăm o acoperire fiabilă a frontierei”.
Potrivit lui Putin, scopul principal al atacului Ucrainei asupra Kursk ar fi acela de a opri ofensiva militară a Rusiei în Donbas și de a îmbunătăți poziția de negociere a Ucrainei, la viitoarele discuții pentru pace, dar “este inutil să ai astfel de discuții cu un guvern care atacă civilii”, a mai spus Putin.
Știrea, în forma inițială:
Un atac ucrainean cu drone a fost semnalat, duminică noaptea, asupra unei baze aeriene de lângă Moscova. Despre unitatea respectivă se știe doar că găzduiește aeronave destinate unor misiuni speciale. Nu este clar dacă dronele ucrainene au reușit să-și lovească țintele, dar rușii susțin (ca de fiecare dată) că antiaeriana lor a reușit să le doboare pe toate.
După câteva zile în care au oscilat între batjocură și panică față de acțiunea ucraineană în Kursk, bloggerii militari ruși, singurii care oferă informații referitoare la mișcarea trupelor ucrainene pe teritoriul Rusiei, susțin că “situația este în curs de stabilizare”, chiar dacă autoritățile ruse au recunoscut oficial că ucrainenii au înaintat circa 30 de km în interiorul Federației. Moscova a confirmat de asemenea acțiunea unor grupuri de “recunoaștere în forță” ucrainene în districtul Belovsky, aproape de regiunea Belgorod, dar nu este clar dacă acestea au rămas în zonă sau s-au retras.
🫡👀 Kadyrov’s PR in the form of dozens of “Akhmat” soldiers was found deep behind the border. pic.twitter.com/tsSy91jpKU
— MAKS 24 🇺🇦👀 (@Maks_NAFO_FELLA) August 11, 2024
Ucrainenii au publicat imagini care arată zeci de prizonieri ruși, dar nu este clar dacă acestea sunt din primele zile ale atacului ucrainean în Rusia, sau este vorba de forțe trimise în grabă spre Kursk de comandamentul rus.
O evacuare pe scară largă a fost dispusă atât în regiunea Kursk, dar și în zonele de frontieră din regiunile ruse Briansk și Belgorod. De asemenea, rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare Kursk, aflată la circa 50 km (NE) de zona operațională a ucrainenilor.
ISW observă că operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk a inversat cel puțin temporar inițiativa, deținută de Rusia din noiembrie 2023. Comandamentul militar rus a fost forțat să redistribuie forțe, dar nici până acum acestea nu au reușit să desfășoare operațiuni active împotriva ucrainenilor ci par a organiza mai degrabă o defensivă. Asta pentru că Rusia a considerat până acum frontiera de stat cu Ucraina ca fiind o porțiune de “front în adormire”, atâta timp cât ucrainenilor nu li s-a permis să atace teritoriul rus. Schimbarea situației poate avea implicații semnificative asupra celorlalte fronturi, Rusia fiind acum nevoită să regândească dispunerea forțelor pe un front care avea oricum peste o mie de kilometri. De altfel, atât ISW cât și comentatorii militari ucraineni au remarcat o reducere a acțiunilor ofensive ruse de pe Frontul de Est și din Donbas, în ultimele zile.
În plus, acțiunea Ucrainei a adus optimism și în cancelariile occidentale. Potrivit șefului Comisiei de Apărare din parlamentul german, Markus Faber (FDP, aflat în coaliția de guvernare), “ofensiva ucraineană din regiunea Kursk a Federației Ruse merge mai bine decât era de așteptat, iar acesta este un motiv pentru a vorbi despre creșterea numărului de tancuri germane Leopard 2 pentru Armata Ucraineană”, a scris Faber pe X.
Duminică seara, un incendiu a izbucnit la turnul de răcire al Centralei Nucleare Zaporijie, aflat însă la circa un kilometru de zona reactoarelor. Nu s-au detectat emisii de radiații. Rușii au susținut că ucrainenii ar fi atacat cu drone, iar ucrainenii au spus că, cel mai probabil, rușii au dat foc la roți de mașină în interiorul sau la baza turnului.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.