Racheta a fost lansată săptămâna aceasta de compania chineză de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), care a și proiectat-o, având misiunea de a plasa pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a crea o rețea globală care să concureze cu Starlink a lui Elon Musk.

După lansare, la scurt timp de la desfășurarea încărcăturii, partea de sus a rachetei a explodat în spațiu, la 810 kilometri deasupra suprafeței Pământului. Experții spun că s-a creat un nor cu peste 700 de resturi, care riscă să se lovească de peste 1.000 de sateliți și alte obiecte aflate pe orbita Pământului. Nu este clar dacă explozia a apărut în urma unei coliziuni cu un alt obiect sau din cauza combustibilului nefolosit.

Experții de la NASA au explicat că evaluarea exactă a impactului pe care acest incident îl are va mai dura câteva zile, iar compania care a creat și lansat racheta nu a răspuns cererilor de comentarii. Totuși, firma americană de urmărire spațială, LeoLabs, a declarat că este posibil ca numărul de resturi împrăștiate pe orbită să crească și să ajungă la peste 900. De asemenea, se preconizează că norul de resturi va persista pentru mai mulți ani, conform analiștilor consultați de Reuters.

Audrey Schaffer, vicepreședinte pentru strategie la firma de monitorizare a spațiului, Slingshot Aerospace, a declarat că peste o mie de sateliți riscă să se ciocnească de resturile rachetei chinezești în următoarele trei zile. Acesta a adăugat că aproximativ o treime din obiectele aflate în pericol sunt nave și obiecte spațiale active. 

Experții au explicat și că sateliții au fost plasați pe orbită, în jurul Polilor și nu pe linia Ecuatorului, ceea ce creează riscul să se ciocnească cu alte obiecte care nu se află pe orbita polară. Este al doilea incident de acest fel de care China este responsabilă. În 2022, o rachetă Long March 6A a explodat când a ajuns pe orbita joasă, crescând riscul unei coliziuni.

Surse: Reuters, CNN 

Foto: Victoria Rudenko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday