Pe măsură ce mii de robo-taxiuri ajung pe străzile din China, iar marile companii chineze duc o campanie agresivă pentru a suplimenta numărul acestora și a obține cât mai multe aprobări de la guvern, șoferii de taxi și cei care se ocupă cu transportul de persoane sunt îngrijorați de viitorul locurilor de muncă.
Inclusiv economiștii și experții din industrie au avertizat că șoferii sunt printre primii lucrători, la nivel global, care se confruntă cu amenințarea pierderii locului de muncă din cauza avansului inteligenței artificiale. China are 7 milioane de șoferi de ride-hailing înregistrați, comparativ cu 4,4 milioane acum doi ani, arată datele oficiale.
În iulie, discuțiile despre pierderea locurilor de muncă din cauza robo-taxiurilor au ajuns în topul căutărilor pe rețelele sociale cu hashtaguri precum “Mașinile fără șofer fură mijloacele de trai ale șoferilor de taxi?”. De asemenea, aceștia se plâng că vehiculele autonome provoacă ambuteiaje.
În prezent, cel puțin 19 orașe chineze efectuează teste cu robo-taxi și autobuze autonome, transmite Reuters. Șapte dintre ele au aprobat teste fără monitorizare umană pentru cel puțin cinci lideri din industrie: Apollo Go, Pony.ai, WeRide, AutoX și SAIC Motor.
Apollo Go a transmis că intenționează să desfășoare o mie de vehicule autonome în Wuhan până la sfârșitul anului și să opereze pe teritoriul a o sută de orașe până în 2030. Pony.ai, susținut de compania japoneză Toyota, operează 300 de robo-taxiuri și intenționează să le suplimenteze cu încă o mie până în 2026. WeRide este cunoscut pentru taxiuri, furgonete, autobuze și mașini de măturat străzi, toate autonome. AutoX, susținut de liderul comerțului electronic Alibaba Group, operează în orașe precum Beijing și Shanghai, iar SAIC operează robo-taxiuri încă de la finalul anului 2021.
Deși tehnologia de autoconducere rămâne una experimentală în prezent și ridică îngrijorări legate de siguranța rutieră, China a acționat agresiv pentru a da undă verde testelor pentru noi vehicule autonome, care să sprijine obiectivele economice. În contrast, SUA rămân precaute, investighează și suspendă rapid aprobările, în urma accidentelor în care astfel de vehicule sunt implocate. Waymo de la Alphabet este singura companie americană care operează robo-taxiuri, cu peste o mie de mașini în San Francisco, Los Angeles și Phoenix.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.