Ministrul italian de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, care s-a referit la taxă ca la “așa-numitul impozit forfetar pentru miliardari”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că majorarea taxei la 200 de mii de euro rămâne “la un nivel de interes pentru străinii bogați”. 

Ulterior, acesta a precizat pentru Financial Times că majorarea taxei se va aplica doar celor care își stabilesc de acum reședința fiscală în Italia, nu și celor care o au deja acolo. Stimulentul a fost introdus în 2017 și urmărea să atragă oamenii bogați în Italia, în speranţa că vor fi determinați să facă investiții în țară.

Totuși, guvernul Meloni arată că aceștia nu au contribuit la economia țării atât de mult pe cât era de așteptat. Totodată, Roma dorește să evite o competiție în care alte națiuni încearcă să atragă oamenii și companiile bogate prin scutiri fiscale. Dacă va începe această competiție, țări precum Italia – care are un spațiu fiscal foarte limitat – sunt sortite inevitabil să piardă, a declarat Giorgetti. 

Stimulentul de 100 de mii de euro a fost criticat inclusiv de italieni, mai ales la Milano, unde un aflux de oameni bogați a cauzat o creștere bruscă a prețurilor în imobiliare și a costurilor de trai. Aproximativ 1.186 de contribuabili au profitat de taxa unică. Instanța de audit din Italia a estimat că, între 2018 – 2022, taxele plătite în cadrul schemei s-au ridicat la 254 de milioane de euro.

Italia a înregistrat, în 2023, un deficit bugetar de 7,4% din produsul intern brut, mai mult decât dublu față de limita de 3% a UE. Totuși, această dublare a taxei nu va contribui prea mult la scăderea deficitului, arată economiștii, și nici nu va reuși să liniștească îngrijorările Uniunii Europene cu privire la cheltuielile excesive.

Surse: Financial Times, Telegraph

Foto:  Aprescindere | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday