Update, ora 22:40. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a făcut o primă declarație legată de operațiunile militare din regiunea rusească Kursk, la trei zile după primele confruntări. Președintele a declarat că, doar joi, a primit trei rapoarte “productive” din partea generalului Oleksandr Sîrskîi, comandantul Armatei Ucrainene, și le-a mulțumit “soldaților și comandanților care asigură protecția pozițiilor noastre și îndeplinirea sarcinilor noastre de apărare”. 

Ucrainenii știu să-și atingă obiectivele. Și nu noi am ales să ne atingem obiectivele în război. Rusia a adus război pe pământul nostru și ar trebui să simtă ce a făcut. Ne străduim să ne atingem obiectivele cât mai repede posibil”, a mai spus Zelenski, citat de Pravda.ua.

În paralel, Ministerul rus al Apărării a transmis că Armata Rusă a anihilat un grup de militari ucraineni, ascunși într-o fâșie de pădure din zona de frontieră a regiunii Kursk. Instituția a spus doar că atacul a fost efectuat cu o dronă, iar informația nu a putut fi verificată în mod independent.

În plus, Ministerul rus al Sănătății a comunicat că 66 de persoane, între care și copii, au fost rănite din cauza operațiunilor militare, declanșate marți dimineață. Potrivit ministerului, cinci copii și 33 de adulți sunt internați în spitalele din regiune.

Știrea în formă inițială. Consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, este primul oficial al Kievului care vorbește deschis despre atacul din regiunea rusească Kursk. “Cauza principală a oricărei escaladări, bombardamente, acțiuni militare, evacuări forțate și distrugeri a formelor normale de viață – inclusiv pe propriile teritorii ale Federației Ruse, precum în regiunile Kursk și Belgorod – este exclusiv agresiunea fără echivoc a Rusiei”, a scris Podoliak pe Twitter.

Separat, într-o emisiune TV, acesta explică faptul că operațiunile ucrainene în regiunile de frontieră rusești ar îmbunătăți poziția Kievului în viitoarele discuții de pace cu Moscova. “Când cresc pierderile Rusiei, când cresc costurile războiului lor, cum ar fi echipamentele militare distruse, teritoriul pierdut, oamenii pierduți, acest lucru va afecta modul în care ei percep războiul lor? Fără îndoială”, a spus Podoliak, care a mai sugerat că Ucraina are acordul tacit din partea SUA și a Germaniei pentru această operațiune, în contextul în care prezența blindatelor donate de cele două țări a fost raportată pe câmpul de luptă din Kursk: “Partenerii noștri realizează în sfârșit că tot ceea ce este legat de acțiunile militare ale Ucrainei este dreptul nostru suveran și, totodată, este un pas spre dezescaladare și sfârșitul definitiv al acestui război”.

Oficialul spune că, prin această incursiune militară, Rusia “plătește consecințele” acțiunilor sale militare: “Rusia a crezut în mod constant că nu poate fi supusă unor norme juridice restrictive și că, prin urmare, are capacitatea de a ataca după bunul plac teritoriile țărilor vecine și de a cere în mod ipocrit inviolabilitatea teritoriilor sale. Dar războiul este război, cu propriile sale reguli și în care agresorul culege întotdeauna roadele cuvenite”, a adăugat el.

La rândul său, și Comisia Europeană consideră că Ucraina are dreptul să atace Rusia pe teritoriul acesteia. Un purtător de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, a subliniat că “Ucraina duce un război defensiv legitim”, motiv pentru care UE consideră că aceasta are dreptul de a se apăra și “de a lovi inamicul oriunde consideră necesar, atât pe teritoriul ucrainean, cât și pe teritoriul inamicului”. 

Surse: The Telegraph, Kyiv Post, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday