UPDATE 2: Șerban Bubenek, șeful Societății Române de ATI, a declarat la Digi24 că cei doi medici de la spitalul Sfântul Pantelimon acuzați de omor au procedat corect din punct de vedere medical. Subliniază că, din punctul lui de vedere, cei doi medici nu pot fi acuzați de omor cu premeditare: “Nu e vorba de întrerupere (a tratamentului cu noradrenalină în cazul pacientului decedat – n.r.). E vorba că dozele mamut, documentate în acel document, de 15 ml/oră, 20 de ml/oră, sunt doze mamut, de peste o mie de nanograme în condițiile în care din referatele și datele de acolo aveau tensiune arterială medie de 3o până la 45 mm coloană de mercur zile întregi. Adică sângele nu mai circula prin dânșii aproape deloc și nu avea cum să se facă oxigenarea. În toate stările de șoc, cu cât dozele de noradrenalină sunt mai mari, cu atât mortalitatea e mai mare. După doze mamut, recomandarea este să te întorci la dozele terapeutice, ceea ce au făcut colegele mele.

Nu poate fi vorba în niciun caz de omor cu premeditare. Din acest motiv regretăm inexistența în legislația românească a prezenței unor experți medicali acreditați de sistemul judiciar, pregătiți o perioadă de timp împreună cu colegi, procurori, juriști, care să pună expertiză la îndemâna celor care fac aceste acte de urmărire – corecte, din punct de vedere legal, dar care nu pot compara un omor prin aplicarea unei lovituri de cuțit sau de topor cu ceea ce se petrece într-o terapie intensivă, unde oamenii mor” a declarat Șerban Bubenek.

UPDATE 1: Ministrul Sănătății a transmis că a discutat cu medicii care au anunțat că doresc să își dea demisia și i-a convins să își continue activitatea. Acesta a subliniat că medicii nu încearcă să șantajeze pe nimeni printr-o astfel de acțiune, fiind vorba doar despre presiunea care se pune asupra lor.

“Nu e vorba de șantaj, e vorba de o presiune care se pune asupra lor. Sunt oameni care salvează sute de vieți anual și nu pot să lucreze sub această presiune. I-am convins să își continue activitatea în perioada următoare, dar trebuie să le respectăm statutul. Ei sunt oameni obișnuiți, modești, emoționali. Trebuie să îi ajutăm să poată să lucreze, dar trebuie să contribuim toți la acest lucru. Dacă ei vor fi ținuți într-o situație de presiune continuă nu își pot desfășura activitatea medicală. Am discutat ca să își poată asigura ca și până acum activitatea medicală.”, a declarat Alexandru Rafila.

Știrea inițială: Medicul Bogdan Socea, managerul spitalului “Sfântul Pantelimon”, a declarat că și-a oferit demisia, dar încă nu a trimis-o la Ministerul Sănătății. Acesta a confirmat că mai mulți medici au intrat în grevă spontană în această dimineață.

“Medicii de anestezie și terapie intensivă din spital au hotărât să intre într-o grevă spontană și să nu dea anestezie la pacienții cronici sau programați. Asigură urgențele, garda plus pacienții din ATI. Au fost amânate doar la prima oră zece operații. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toți că-și dau demisia. (Mai poate funcționa un spital fără ATI?) Evident că nu. Va înseamna un blocaj. Aceștia reclamă atitudinea și climatul în care lucrează”, a declarat medicul Socea. Întrebat despre motivul pentru care, la investigațiile din primăvară, nu au fost găsite nereguli, managerul spitalului a explicat: “Ancheta internă s-a făcut profesionist de către cinci medici de altă specialitate decât ATI. Ancheta a vizat aspecte medicale, dar nu a putut verifica injectomatele, nu a putut descărca memoriile. Ancheta a mers pe studierea foilor de observație. Rămâne ca procuratura și justiția să-și spună părerea”.

Șefa secției ATI de la spital a declarat și ea că medicii vor să demisioneze în bloc: “Urmează și demisia. Vrem să plecăm toți, după ce rezolvăm pacienții aflați acum la ATI. Suntem 12 medici acum. Dintre cei 12, doi sunt anchetați. Suntem 8 cu demisiile depuse, mai este o doamnă doctor în concediu, iar o altă doamnă doctor care nu știe dacă-și dă demisia.”

Și ministrul Sănătății a susținut o conferință de presă, în care a explicat cronologia evenimentelor, inclusiv din primăvară, când controalele nu au demonstrat nereguli în administrarea unor substanțe către pacienți:

  • Situația care a debutat pe 10-11 aprilie, noi am reacționat imediat, eu m-am dus la spital, am organizat toate activitățile care sunt dispuse de cadrul legal – discutăm de fapte grave – acolo a fost Corpul de control al Ministerului, care verifică chestiuni de procedură administrativă. Nu au constatat probleme de natură administrativă, ele nu se referă la partea medicală, care trebuie anchetată de persoane specializate. Pe 11 aprilie, a fost solicitat un expert de la Colegiul Medicilor, care a trimis o echipă de specialiști.
  • În aceeași zi, am discutat cu managerul și am făcut o sesizare la Parchet, sesizarea a fost făcută de spital. După ce Corpul de control și-a încheiat misiunea și a verificat procedurile administrative, a urmat ancheta profesională a Colegiului Medicilor – au discutat cu personalul medical, au evaluat documentele medicale și au emis un raport care nu a găsit elemente care să sugereze că acolo a fost o situație în care să fie pusă, deliberat, viața pacienților.
  • Noi și spitalul am pus la dispoziția Parchetului toate documentele, toate înscrisurile, toate echipamentele. Ieri dimineață, Parchetul a emis un comunicat prin care spunea că patru cadre medicale au fost vizate. Eu am discutat cu managerul spitalului, pentru că situația crea neîncredere – directorul și managerul au decis că vor demisiona. Domnul director a făcut-o deja, iar managerul și-a anunțat intenția, dar nu putem să lăsăm spitalul fără conducere, până nu va fi găsit un alt manager.
  • Trebuie să găsim o soluție ca activitatea să continue la spitalul Sfântul Pantelimon. Cine e vinovat, să plătească. Mi se pare absolut incredibil ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat așa ceva, pentru că vorbim de o anchetă penală în curs, nu de o decizie a instanței.
  • Omorul deliberat, cum scrie în comunicat, pentru mine este greu de conceput și mi se pare absolut inacceptabil. Când discutăm despre o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care o practică. Pentru că ei sunt în măsură să ne dea explicațiile. Eu sunt microbiolog și nu pot să îmi dau cu părerea despre ce se face la terapie intensivă. Dacă au existat încălcări ale deontologiei, care au dus la pierderea de vieți, fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale și justiția trebuie să-și urmeze cursul.
  • Dacă semănăm neîncredere generalizată în spitale, lucrul acesta va avea consecințe asupra pacienților.

Reamintim, doi medici de la spitalul “Sf. Pantelimon” au fost reținuți ieri în dosarul morților suspecte, deschis în luna aprilie. Procurorii spun că au scăzut, voit, dozele de substanțe esențiale primite de un pacient internat în stare gravă, la ATI, cu scopul de a-i suprima viața.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday