Scăderea burselor din toată lumea în această săptămână a fost declanșată de îngrijorările legate de datele economice din SUA. Prețurile acțiunilor s-au prăbușit în lanț, iar investitorii pe piața bursieră americană au aruncat vina pe Rezerva Federală a SUA pentru menținerea ratelor dobânzilor prea ridicate, între 5,25 și 5,5%. Majoritatea economiștilor cred, însă, că SUA va avea parte de o așa-numită “aterizare ușoară”, iar inflația va scădea la obiectivul de 2% al Fed, fără o creștere bruscă a șomajului.

În afară de rata șomajului, aproape fiecare indicator al economiei reale este în creștere. Oricine are impresia că intrăm în recesiune exagerează dramatic cât de mult înțelegem despre economie”, a spus Jason Furman, fost economist la Casa Albă, în prezent profesor la Harvard.

Cifrele privind șomajul de 4,3% anunțate vineri (a patra lună la rând de creștere) i-au înfricoșat pe unii analiști. Datele au crescut și presiunea asupra băncilor centrale pentru a reduce ratele dobânzilor, începând cu septembrie.

Cu toate acestea, economiștii cred că datele recente privind locurile de muncă nu sunt atât de grave. “114.000 de locuri de muncă sunt exact cât au SUA nevoie pentru a ține pasul cu oferta”, a spus Ernie Tedeschi, fost economist șef la Consiliul Consilierilor Economici de la Casa Albă și acum profesor la Yale.

Oficialii Fed au remarcat, de asemenea, că cifra șomajului rămâne scăzută în raport cu datele istorice. Președintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a declarat luni că multe detalii din datele privind locurile de muncă au lăsat “un pic mai mult loc de încredere că încetinim, dar nu cădem de pe o stâncă”.

O altă îngrijorare este dacă consumatorii americani pot continua să stimuleze creșterea economică, pe măsură ce șomajul crește și economiile acumulate în timpul pandemiei sunt în scădere. Specialiștii consideră totuși că cel mai afectate sunt gospodăriile cu venituri mici, dar că situația nu se va agrava atât de tare încât să distrugă întreaga economie americană. Reducerile aplicate de către giganții din retail precum Walmart și Target ar putea să-și mențină cumpărătorii să cheltuiască, spun analiștii.

Sursă: Financial Times

Foto: Lucian Milasan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday