Stilul de viață alert în care ne desfășurăm activitățile atât acasă, cât și la locul de muncă, ne îngreunează efortul de a menține o alimentație bogată în substanțe nutritive. Cea mai sănătoasă mâncare rămâne cea pe care o preparăm acasă, deoarece avem control asupra ingredientelor și a procesului de gătire, însă chiar și atunci când alegem să comandăm mâncare, din comoditate ori lipsă de timp, specialiștii recomandă să optăm pentru preparate hrănitoare și cât mai puțin procesate.

Regina Maria și Tazz livrează discounturi sănătoase

Pentru a încuraja adoptarea obiceiurilor alimentare echilibrate, Regina Maria îți livrează 20% discount la servicii medicale, dacă în comanda ta din platforma Tazz se regăsesc preparate sănătoase, pe bază de fructe sau legume.

Pașii sunt foarte simpli – comanzi mâncare sănătoasă de la restaurantele partenere Tazz, păstrezi bonul fiscal – acesta trebuie să fie emis în perioada campaniei (22 iulie 2024 – 22 octombrie 2024), te programezi în locația Regina Maria, în call center sau prin completarea formularului online, iar apoi te prezinți cu bonul la clinică pentru a beneficia de discount.

Discountul de 20% este valabil pentru următoarele servicii disponibile în Rețeaua de sănătate Regina Maria:

  • Analize de laborator (exceptând analizele genetice și testele PCR)
  • Consultații și investigații (inclusiv endoscopii și colonoscopii)
  • Servicii de imagistică (radiografie, CT, RMN, mamografie, osteodensitometrie etc.)

La ce să fim atenți când comandăm mâncare

În general, mâncarea comandată tinde să conțină sosuri sau amelioratori de gust și stabilizatori, tocmai pentru a-i crește termenul de valabilitate dar și pentru a avea un gust mai bun care incită la consum cantitativ mai mare, lucru care face ca această mâncare să fie ultra procesată”, menționează Dr. Roxana Voica, medic specialist gastroenterologie și medic primar boli infecțioase la Regina Maria.

Medicul vine cu recomandări de avut în vedere când ne dorim să păstrăm un echilibru al alimentației chiar și când optăm pentru preparate comandate: „Ar fi bine să evităm sosurile și adaosul de creme, orientându-ne spre mâncăruri gătite cât mai simplu, care să conțină obligatoriu legume, leguminoase sau cereale integrale însoțite întotdeauna de salate proaspete cu dressing de ulei de măsline extravirgin sau de salate de murături în saramură, pentru a bifa regulile nutriției sănătoase cu diversitate de plante și mâncare fermentată. De asemenea, putem adăuga lângă legume și carne albă – pui, curcan sau pește”.

Un meniu extrem de variat ne pune întotdeauna în dificultate. Cu toții am fost în situația în care ne-a fost foarte greu să ne decidem într-un restaurant ce dorim să mâncăm, când opțiunile erau atât de multe. Ei bine, toată experiența devine și mai complicată când navigăm printr-o platformă care livrează mâncare, unde găsim o multitudine de restaurante cu specific diferit. 

Cu toate acestea, dincolo de fotografiile care sunt foarte promițătoare, specialiștii recomandă să citim cu atenție descrierea preparatelor pentru a înțelege ingredientele și modul în care au fost gătite.

Pentru a avea cât mai multe bacterii bune la nivel intestinal, trebuie să mâncăm zilnic cât mai multe plante – legume, leguminoase, cereale integrale, fructe, nuci, semințe, plante aromatice și condimente. Studiile recente arată că este necesar un consum săptămânal de cel puțin 30 plante diferite pentru a ajuta să menținem sănătatea microbiomului intestinal. Mai mult, pentru o diversitate corespunzătoare este recomandat consumul de 2 porții pe zi de mâncare fermentată – probiotice naturale de genul iaurt natural, chefir, murături în saramură, varză murată ori kimchi”, adaugă Dr. Roxana Voica despre ingredientele pe care trebuie să le conțină alegerile noastre alimentare.

Legătura dintre ingredientele bune și o stare emoțională echilibrată

Dr. Roxana Voica subliniază faptul că există o legătură bidirecțională între intestin și creier, iar un microbiom sănătos va facilita o condiție emoțională și fiziologică bună. De asemenea, consumul de alimente hrănitoare ne va întări imunitatea, deoarece 80% din sistemul imunitar se formează la nivelul intestinului. 

Despre cum arată traseul alimentelor în organism și beneficiile lor asupra stării noastre de bine, Dr. Roxana Voica explică: „Mâncând cât mai multe plante diverse pe zi, aducem un aport crescut de fibre organismului. Prin fermentarea acestor fibre, bacteriile din microbiom vor elibera niște substanțe numite acizi grași cu lanț scurt. Aceste substanțe ajung la nivelul creierului prin trecerea barierei hemato-encefalice și ne influențează în mod direct starea de sănătate emoțională. Pe scurt, mâncarea transmite semnale bune creierului, informându-l despre ce se întâmplă la nivel intestinal, iar prin hormoni și mediatori se descarcă serotonina și dopamina care ajută la diminuarea anxietății și riscului de depresie”.

Cu puțină atenție și planificare putem savura mâncarea comandată fără a compromite sănătatea noastră. Este nevoie doar de o prioritizare a alimentelor proaspete, bogate în legume, proteine de calitate și grăsimi sănătoase și evitarea mâncărurilor prăjite sau ultra procesate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday