Hezbollah a lansat din Liban spre Israel aproximativ 60 de rachete, ca răspuns la atacurile Israelului asupra orașelor libaneze Kfar Kela și Deir Siriane din Liban de sâmbătă, despre care susțin că au provocat multe victime civile.

Imaginile care circulă pe rețelele de socializare arată că sistemul de apărare Iron Dome al Israelului fost activat și a interceptat proiectile. Forțele de Apărare israeliene (IDF) au confirmat ulterior că “majoritatea” rachetelor au fost dezactivate, dar mai multe au căzut în “zone deschise”, dintre care una a lovit o zonă din Beit Hillel, dar nu a produs victime.

Sâmbătă, un atac aerian israelian asupra unei școli care adăpostește persoane strămutate din orașul Gaza a ucis cel puțin 15 persoane, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății. Anterior, IDF a efectuat atacuri aeriene în Cisiordania, țintind o grupare despre care spune că era pe cale să efectueze un atentat. Câteva ore mai târziu, un al doilea atac aerian în zonă a vizat un alt grup de militanți care au tras asupra trupelor armatei israeliene. Mai mulți luptători Hamas au fost uciși.

Criza din Orientul Mijlociu s-a intensificat după asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul al Hamas, la o zi după ce o lovitură israeliană la Beirut l-a ucis și pe un comandant Hezbollah, Fuad Shukr.

Tensiunile în creștere au determinat Marea Britanie, SUA, Canada, Franța și Australia să le ceară cetățenilor să evacueze Libanul. Și Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă ferm cetăţenilor români din Liban să părăsească teritoriul acestui stat.

Pentagonul a transmis că își intensifică prezența în regiune, și a trimis un portavion, nave de război și o escadrilă de luptă, pentru a contracara posibile atacuri ale Iranului, care a promis Israelului răzbunare după uciderea liderului politic al Hamas. Americanii anticipează că atacul iminent va avea loc în curând.

Surse: NY Times, The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday