Guvernul britanic și-a îndemnat sâmbătă cetățenii aflați în Liban să părăsească imediat țara, pe fondul temerilor privind extinderea conflictului în regiune. “Tensiunile sunt ridicate, iar situația s-ar putea deteriora rapid. Lucrăm non-stop pentru a ne consolida prezența consulară în Liban, dar mesajul meu către cetățenii britanici aflați acolo este clar – plecați acum”, a declarat ministrul britanic de Externe. Oficialii britanici avertizează că, în curând, s-ar putea să nu mai fie disponibile curse aeriene comerciale pentru a părăsi Libanul.

Și Ambasada SUA în Liban și-a îndemnat cetățenii să părăsească țara cu “orice bilet disponibil, chiar dacă zborul respectiv nu pleacă imediat sau nu călătorește pe ruta pe care ar fi vrut”. Instituția mai avertizează cetățenii care decid, totuși, să rămână în Liban “să pregătească planuri de urgență pentru situații excepționale și să fie pregătiți să se adăpostească pentru o perioadă prelungită de timp”.

Suedia a anunţat închiderea ambasadei sale din capitala Libanului, Beirut, și, de asemenea, și-a sfătuit cetățenii să părăsească țara: “Ministerul suedez de Externe a cerut personalului diplomatic să părăsească Beirutul şi să meargă în Cipru. Decizia a fost luată iniţial pentru luna august, dar s-ar putea prelungi în funcţie de situaţia din regiune”.

Tensiunile s-au intensificat în ultima săptămână. Israelul a bombardat un comandament al Hezbollah din suburbiile Beirutului, drept răspuns la atacul de sâmbăta trecută, când 12 copii au fost uciși pe un teren de fotbal de pe Înălțimile Golan. În urma bombardamentului, israelienii l-au ucis pe Fuad Shukr, comandantul-șef al grupării Hezbollah, sprijinită de Iran. Ulterior, israelienii l-au ucis și pe liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce acesta se afla la Teheran. SUA au trimis în regiune un portavion, nave de război și o escadrilă de luptă, pentru a contracara posibile atacuri ale Iranului, care a promis Israelului răzbunare după uciderea liderului politic al Hamas. Americanii anticipează un atac “în următoarele zile”.

Sursă alternativă: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday