Italiana Angela Carini a abandonat joi după 46 de secunde de la începerea meciul ei olimpic de box cu Imane Khelif, după ce algerianca a lovit-o violent cu pumnul în față. Perechea concura la categoria feminină de 66 kg, într-un meci din optimile de finală.

După o pauză timpurie în luptă cerută de Carini, care a trebuit să-și ajusteze protecția când a primit prima lovitură la 30 de secunde de la începerea meciului, Khelif i-a dat din nou cu pumnul în față. Aproape imediat, Carini a făcut semn echipei sale și a optat pentru abandon.

După ce Khelif a fost declarată câștigătoare, Carini a izbucnit în lacrimi. Ulterior, a declarat pentru BBC că “ar fi putut fi meciul vieții mele, dar a trebuit să-mi protejez chiar viața în acel moment“, adăugând că nu a fost lovită niciodată atât de tare. Italianca a suferit o fractură nazală. A transmis reporterilor că îi dorește adversarei sale “să continue până la capăt și să poată fi fericită“. Khelif a declarat că “sunt aici pentru aur și mă lupt cu toată lumea”.

După acest moment, în spațiul public au apărut informații că sportiva algeriană ar fi transgender, iar Reem Alsalem, raportorul special al ONU pentru violența împotriva femeilor și fetelor, a declarat că Angela Carini “și-a urmat pe bună dreptate instinctele și a acordat prioritate siguranței ei fizice, dar ea și alte sportive nu ar fi trebuit să fie expuse la această violență fizică și psihologică pe baza sexului lor“.

Totuși, nu există informații care să dovedească faptul că sportriva algeriană ar fi transgender, ci doar legate de problemele pe care aceasta le are în ceea ce privește nivelul de testosteron. Anul trecut, de exemplu, Khelif a fost descalificată cu câteva ore înainte de meciul pentru medalia de aur la Campionatele Mondiale feminine de la New Delhi, deoarece nu a îndeplinit criteriile de eligibilitate ale Asociației Internaționale de Box, din cauza nivelului ridicat de testosteron din corp.

Dincolo de acest incident Imane Khelif a concurat întotdeauna ca femeie, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. De altfel, pe site-ul oficial al Jocurilor Olimpice de la Paris Imane Khelif este prezentată ca fiind femeie.

JK Rowling, autoarea seriei Harry Potter, care a devenit cunoscută și ca un susținător înverșunat al drepturilor femeilor biologice, a transmis pe Twitter că “Ar putea vreo imagine să rezume mai bine noua noastră mișcare pentru drepturile bărbaților? Zâmbetul unui bărbat care știe că este protejat de o instituție sportivă misogină, care se bucură de suferința unei femei pe care tocmai a lovit-o în cap și a cărei ambiție de viață tocmai a spulberat-o“. Și-a îndemnat urmăritorii să vizioneze întregul meci și să explice apoi dacă sunt de acord “ca un bărbat să bată o femeie în public“. A adăugat că Imane Khelif este un exemplu al “bărbaților care se bucură de puterea lor asupra femeilor“.

Surse: The Independent, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday