Banca Angliei a argumentat că presiunile inflaționiste în Marea Britanie s-au diminuat suficient de mult cât să poată aplica o astfel de măsură. Totuși, reprezentanții acesteia au subliniat că deciziile următoare de reducere a dobânzii vor fi luate cu prudență: “Trebuie să ne asigurăm că inflația rămâne scăzută și să avem grijă să nu reducem ratele dobânzilor prea repede sau prea mult.”

Reducerea este așteptată de aproape un an. În august 2023, Banca Angliei a stabilit dobânda la 5,25%, cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent. De altfel, este prima reducere a dobânzii de referință din martie 2020, când a început pandemia de COVID-19.

Decizia de acum este o urmare a evoluțiilor pozitive la nivelul economiei britanice, după ce inflația a revenit la ținta de 2% a Băncii Angliei în mai și s-a menținut la același nivel și în iunie, în scădere de la maximul de 11,1% atins în octombrie 2022. Reuters subliniază că, în acest context, situația economiei britanice este mai bună decât în ​​Zona Euro, deși Banca Centrală Europeană a redus dobânda de referință încă din iunie. De asemenea, publicația britanică evaluează situația ca fiind mai favorabilă și față de Statele Unite, unde ieri, Rezerva Federală a decis menținerea dobânzii.

Surse: Trading Economics, Reuters 

Foto: Spiroview Inc. | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday