Update 2: O mulțime de dizidenți ruși au fost, de asemenea, eliberați azi, în timp ce, la schimb, Moscova a primit un fost colonel FSB condamnat în Germania pentru crimă, precum și mai multe persoane acuzate de spionaj sau infracțiuni cibernetice.
Guvernul Germaniei a explicat de ce a luat decizia controversată de a-l elibera pe Vadim Krasikov, un asasinul rus, fost colonel de rang înalt al FSB, care a ucis într-un parc din Berlin un fost luptător cecen, în 2019. A fost condamnat la închisoare pe viață într-o închisoare germană.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat că Germania și-a cântărit “obligația” de a-și menține cetățenii în siguranță față de nevoia de a-și ajuta aliații să elibereze oameni nevinovați deținuți în Rusia, precum reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich.
Update: Președinția Turciei a transmis că, în total, au fost eliberați 26 de prizonieri, din șapte state (SUA, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia, Rusia și Belarus). Schimbul a fost efectuat la Ankara.
Zece persoane, inclusiv doi minori, au fost predate Rusiei, respectiv 13 Germaniei și trei Statelor Unite. De asemenea, Ankara confirmă că reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich, și fostul pușcaș marin, Paul Whelan, se numără printre cei eliberați. A fost eliberat și mercenarul german Rico Krieger, care a fost închis în Belarus, și politicianul rus de opoziție Ilia Iașin.
Presa occidentală clasifică evenimentul ca fiind unul dintre cele mai extraordinare schimburi de prizonieri din istoria modernă, din cauza numărului mare de persoane și națiuni implicate, dar și pe fondul relațiilor deteriorate dintre Occident și Rusia.
Ibrahim Kalin, șeful serviciilor de informații turce, s-a întâlnit săptămâna trecută cu omologul său rus la Ankara. Turcia, membră NATO, a menținut relații bune cu Moscova, parțial datorită relațiilor strânse dintre președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin. Agenția de informații a Turciei, a stabilit “canale de dialog” pentru schimbul istoric de prizonieri, potrivit președinției turce.
Știrea în forma inițială: Schimb major de prizonieri între Rusia și SUA, programat să aibă loc astăzi. Conform presei americane, ar putea fi cel mai mare de după Războiul Rece și cel mai probabil îi va include și pe jurnalistul Evan Gershkovich și pe fostul pușcaș marin Paul Whelan.
Presa din SUA relatează că schimbul de prizonieri este în desfășurare, “într-o locație din afara Rusiei”. Având în vedere caracterul sensibil al schimbului, oficialii care au discutat cu Bloomberg și Wall Street Journal nu au oferit detalii suplimentare despre numărul total al celor ce urmează să fie eliberați. Cu toate acestea, presa americană transmite că va fi cel mai mare schimb de prizonieri între SUA și Rusia de după Războiul Rece.
Currently #1 on Flightradar24, this Russian Special Flight Squadron AN148 leaving Kaliningrad. Some reports indicate this aircraft is involved in a prisoner exchange between Russia and the West. https://t.co/nYxnuVhvqC pic.twitter.com/UoE35CzGZ2
— Flightradar24 (@flightradar24) August 1, 2024
Totuși, oficialii au dezvăluit că jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, arestat de serviciile rusești de securitate în martie 2023 și condamnat la 16 ani de închisoare, pe motiv că ar fi adunat informații despre o fabrică de tancuri, la ordinele CIA, va fi eliberat. Paul Whelan, cetățean american și fost pușcaș marin, închis și el pe pentru spionaj în decembrie 2018 și condamnat la 16 ani de închisoare în 2020, va fi, de asemenea, eliberat, relatează Bloomberg.
De asemenea, numeroși cetățeni ruși, cei mai mulți închiși pentru spionaj, vor fi la rândul lor eliberați de autoritățile ruse. Potrivit Reuters, printre ei se vor număra, cel mai probabil, disidentul ruso-britanic Vladimir Kara-Murza, activistul de opoziție Vadim Ostanin, politicianul Ilya Yashin, activistul Oleg Orlov și Daniil Krinari, care a fost condamnat pentru cooperare cu guverne străine. De asemenea, cei doi spioni ruși arestați miercuri în Slovenia vor fi incluși în schimb. Bloomberg relatează că schimbul va include mai multe țări, deși nu este clar care, în afară de Rusia și SUA.
De altfel, încă de ieri, Reuters a relatat că mai mulți deținuți din închisorile rusești, acuzați de “extremism”, au fost mutați simultan în alte centre de detenție, o acțiune care sugera că Rusia organizează un schimb.
Surse: The Guardian, Bloomberg, Reuters
Foto: Anucha Pongpatimeth | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.