Update, ora 15:00: Liniile de trenuri de mare viteză afectate de acțiunile de sabotaj sunt Atlantique, Nord și Est. Acestea fac legătura între Paris și orașele Lille, Strasbourg și Bordeaux. Autoritățile franceze anunță că au reușit să blocheze “un act de sabotaj” asupra unei a patra linii, Paris – Marseille.

Eurostar, compania care se ocupă de gestionarea TGV, a transmis că toate trenurile care merg pe linia Paris – Lille și invers sunt deviate, ceea ce prelungește durata călătoriei cu cel puțin o oră și jumătate. De asemenea, a estimat că situația va dura, pe toate liniile afectate, până luni dimineață și a încurajat călătorii să anuleze călătoriile dacă pot. Aproximativ 250 de mii de persoane sunt afectate astăzi de întrerupere și se estimează că alte 800 de mii vor fi afectate pe parcursul weekendului.

De atac sunt afectate și trenurile care circulă pe linia Londra – Paris. Primul tren care a ajuns la Paris a avut o întârziere de 90 de minute și a fost aglomerat, conform relatărilor de la fața locului ale jurnaliștilor francezi. De asemenea, imaginile din gări, atât din Franța cât și din Londra, arată mulțimi de oameni nemulțumiți care își așteaptă trenul.

În această dimineață a fost închis provizoriu și EuroAirport, din cauza unei alerte cu bombă, despre care nu se știe încă exact dacă a vizat interiorul aeroportului sau zona învecinată. Acesta se află la granița dintre Franța și Elveția, iar toate zborurile au fost suspendate pe timpul alertei. 

Știrea inițială: Franța. Rețeaua de trenuri de mare viteză este paralizată de “acte coordonate de sabotaj și vandalism”, exact în ziua deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice. Autoritățile raportează “numeroase incendieri intenționate, noaptea trecută, asupra unor puncte de infrastructură”.

Potrivit Căilor ferate franceze (SNCF), “au fost declanșate incendii deliberate pentru a deteriora instalațiile. Echipele SNCF sunt deja la fața locului pentru a efectua diagnosticul și pentru a începe reparațiile”. Din informațiile disponibile până acum, “atacul masiv” a vizat rețeaua trenurilor de mare viteză TGV. Atacul a avut loc chiar înainte de începerea Jocurilor Olimpice, iar specialiștii avertizează că reparațiile vor dura cel puțin până luni.

Zeci de curse au fost anulate deja. Circulația pe linia de mare viteză dintre Lille și Paris a fost întreruptă de la ora locală 5:15 după “un act de vandalism în zona Arras”. De asemenea, au fost întrerupte cursele din Paris spre estul Franței.

Ministrul francez al Transportului, Patrice Vergriete, a condamnat “actele de sabotaj coordonate” într-o postare pe X: “Noaptea trecută, mai multe linii TGV au fost vizate de acte de sabotaj coordonate, care vor provoca perturbări majore ale traficului până la sfârșitul săptămânii. Condamn cu fermitate aceste acte criminale, care vor pune în pericol plecările în vacanță ale multor francezi. Mulțumesc mult echipelor SNCF care lucrează din greu pentru a restabili condițiile de trafic cât mai repede posibil”.

Surse: DW, BFM

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday