“Aseară, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, vizând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odesa și centrul Ucrainei”, a spus Mykola Oleshchiuk. Șeful forțelor aeriene a adăugat că alte trei drone “au fost pierdute după ce au trecut granița de stat cu România”, fără a oferi, însă, alte detalii. Aceeași informație se regăsește și într-un comunicat oficial al Forțelor Aeriene Ucrainene. Nu este clar dacă dronele au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană sau au fost bruiate. 

Teritoriul României se află la câteva sute de metri de portul ucrainean Izmail de la Dunăre, din regiunea Odesa, tința atacurilor de azi-noapte. Autoritățile din Tulcea au emis mesaje Ro-Alert în județ, din cauza atacului efectuat la Tatarbunar, localitate aflată în apropierea Deltei Dunării. ISU Tulcea a subliniat după transmiterea mesajului că rolul său “este unul de informare și prevenire a populației din zona în care acesta este transmis și trebuie tratat ca atare”. 

”Facem precizarea că nu teritoriul țării noastre este vizat de atacurile Federaţiei Ruse, iar aceste mesaje sunt transmise pentru a informa populația cu privire la faptul că există posibilitatea ca pe teritoriul României să cadă obiecte provenite în urma distrugerii unor aparate de zbor fără pilot”, a adăugat ISU Tulcea, fără a menționa despre posibile drone care ar fi intrat în spațiul aerian al României. Nu au fost înregistrate apeluri la 112, după emiterea avertizării.

A fost a doua noapte la rând în care populația din Tulcea a fost avertizată prin Ro-Alert. Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au fost ridicate de la sol în noaptea de marți spre miercuri, în timpul atacului Rusiei din apropierea graniței cu Ucraina.

La Odesa, două persoane au fost rănite de resturile rezultate în urma doborârii dronelor. Apărarea antiaeriană a ucrainenilor a acționat noaptea trecută și în regiunile Herson, Nikolaev, Kiev, Sumî, Jîtomîr și Cherkasî.

Surse: Reuters, PravdaUA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday