The FBI named Thomas Matthew Crooks around seven hours after the alleged assassination attempt of Donald Trump at a rally in Pennsylvania.

UPDATE 5: Două persoane implicate în anchetă au declarat pentru The Wal Street Journal că în mașina tânărului Thomas Matthew Crooks, care a încercat să-l asasineze pe Trump, au fost descoperite bombe artizanale, iar arma cu care a tras în fostul președinte aparținea tatălui său. De asemenea CNN relatează că materiale explozive au fost descoperite atât în interiorul mașinii pe care o parcase în apropiere de locul mitingului, cât și la reședința sa, dintr-o suburbie a orașului Pittsburg, la circa 50 de km de locul atacului.

UPDATE 4: FBI confirmă oficial că atacatorul este Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania.

Potrivit The Wagington Post, Crooks este înregistrat oficial ca fiind un susținător al Partidului Republican, din care face parte și Donald Trump. Deși mai multe poze care l-ar identifica pe atacator circulă pe internet de mai multe ore, aparent acestea reprezintă o farsă, făcută de cineva care seamănă cu Thomas Matthew Crooks. FBI precizează că încă lucrează pentru a identifica motivul atacului și dacă Crooks a acționat singur. Cere oricărei persoane care poate da informații să contacteze Biroul.

UPDATE 3. Televiziunile americane anunță că Secret Service a împușcat într-adevăr un individ aflat pe un acoperiș, la circa 200-300 de metri de scena pe care se afla Trump. Pe rețelele de socializare circulă deja imagini cu clădirea pe care se poate vedea un trupul neînsuflețit al unui om îmbrăcat în costum de camuflaj.

Imagini filmate dintr-un alt unghi de participanții la miting surprind echipa de lunetiști a Secret Service, care deschide focul și îl ucide pe atacator în câteva secunde, dar abia după ce acesta apucă să tragă opt focuri asupra fostului președinte, potrivit ABC News.

Mai devreme, un martor a povestit BBC (video mai jos) că a anunțat poliția cu 2-3 minute înainte de atac că pe un acoperiș “aflat la circa 50 de picioare (nr- 15 metri) se târăște un individ cu o pușcă”. În continuare nu este clar dacă cel văzut de martor era atacatorul sau un membru al echipei de securitate a Secret Service.

UPDATE 2: Un martor ocular povestește pentru BBC că a văzut un individ cu o pușcă, târându-se pe un acoperiș, la circa 15 metri de locul în care el se afla. A informat poliția, iar în câteva minute s-au auzit împușcăturile. Martorul spune că este 100% sigur că împușcăturile au venit de pe acel acoperiș. Nu este totuși clar dacă individul “de pe acoperiș” este cel care a tras asupra lui Trump sau un alt membru al Secret Service.

La mitingurile de campanie ale lui Donald Trump publicul trece printr-o poartă de securitate, similară celor din aeroporturi.

Știrea în forma inițială:

Tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump. Fostul președinte al SUA a fost rănit ușor, la ureche, după ce un trăgător a deschis focul asupra sa, la un miting de campanie dintr-un orășel din Pennsylvania. Secret Service l-a împușcat pe atacator.

Incidentul s-a produs sâmbătă seara, puțin înainte de ora locală 19, la un miting din Butler, un orășel din Pennsylvania.

Imaginile îl arată pe fostul președinte ducând mâna la urechea dreaptă, în momentul în care se aud împușcături repetate, iar un agent Secret Service îi strigă să se ascundă iar alți agenți năvălesc pe scenă acoperindu-l. O parte dintre împușcături provin de la agenții care trag asupra atacatorului, care a fost astfel ucis. Câteva secunde mai târziu, agentul Secret Service se aude spunând “Atacatorul a fost doborât”. Agenții încearcă să îl scoată pe Trump de pe scenă, iar acesta se aude spunând “Stați să-mi iau mai întâi pantoful”, pierdut probabil în momentul în care agenții au năvălit pe scenă pentru a-l acoperi.

Ulterior, Trump se ridică și face un semn cu pumnul ridicat, în timp ce pe fața sa se vede sânge, dar și rana de la ureche ce pare a fi una superficială.

O altă persoană, din public, a murit, iar alte două au fost rănite, potrivit Secret Service.

Președintele Joe Biden a fost imediat anunțat și a făcut el însuși o declarație în care a denunțat atacul și a spus că “este recunoscător că Trump este în siguranță”.

UPDATE: Donald Trump a postat pe rețelele sociale următorul mesaj:

“Mulțumesc Serviciului Secret al Statelor Unite și tuturor forțelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la atacul care tocmai a avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să transmit condoleanțe familiei persoanei de la miting care a fost ucisă, precum și familiei celei de-a doua persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în țara noastră. Nu se știe nimic în acest moment despre trăgător, care a fost ucis. Am fost atins de un glonț care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte. Mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă, în sensul că am auzit un șuierat, împușcăturile și imediat am simțit glonțul sfâșiind pielea. În momentul în care am văzut că îmi curge mult sânge mi-am dat seama ce se întâmplă. DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE AMERICA!”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday