La poza de grup de la finalul summitului, în prezența celorlalți 30 de lideri ai țărilor membre NATO, Joe Biden l-a introdus pe Volodimir Zelenski, dar l-a numit pe acesta “președintele Putin”, stârnind rumoare generală, chiar dacă Biden a revenit imediat și s-a corectat.

Ulterior, Joe Biden a susținut o conferință de presă de o oră, singur în fața reporterilor, și a răspuns la un tir de întrebări din care mai mult de jumătate s-au referit la dorința sa de a rămâne în cursă, în ciuda gafelor care îi pun la îndoială capacitatea de a face acest lucru și de a-l învinge pe Donald Trump.

Deși Biden chiar a răspuns coerent și determinat la întrebările de politică externă, toate titlurile din presa internațională au fost făcute de o gafă (de care Biden nici nu și-a dat seama) în care a numit-o pe Kamala Harris – vicepreședintele Trump.

Un alt moment de confuzie a fost cel în care Biden, care este comandantul-șef al armatei americane, a spus că “în privința Ucrainei urmez sfatul comandantului meu șef”, referindu-se probabil la șeful Statului Major Interarme al forțelor armate americane.

Biden a numit dezbaterea cu Trump de luna trecută “o greșeală stupidă” și a insistat că “își va duce sarcina până la capăt”, candidând împotriva acestuia pentru că “l-am învins o dată și o pot face din nou”.

Biden a vorbit inclusiv despre ritmul său de lucru și a recunoscut că, deși a trecut trei examene neurologice, va trebui să își reducă ritmul, pentru că acum se trezește dimineața devreme și lucrează până noapte târziu. Mesajul său principal a fost că ar trebui să fie judecat după palmaresul și realizările sale. “Puteți numi un alt președinte care a trecut mai multe legi majore, adoptate în trei ani și jumătate?”, a întrebat Biden, după ce a vorbit despre cifrele economiei și creșterea puternică a locurilor de muncă în timpul președinției sale.

Deși conferința de presă de la finalul summitului a urmărit să risipească îndoielile legate de capacitatea lui Joe Biden de a ocupa funcția de președinte, presa internațională observă că ea pare a fi declanșat o nouă rundă de dezbateri publice pe această temă, umbrind nedrept o reuniune a liderilor NATO în care s-au luat numeroase decizii istorice.

Imediat după ce Biden a coborât de pe scenă, alți cinci lideri de rang înalt ai Partidului Democrat s-au alăturat apelurilor publice făcute la adresa președintelui să se retragă din cursa prezidențială.

Sondajele de după dezbaterea de la finalul lunii iunie arată că Donald Trump își mărește avansul față de Biden în majoritatea statelor cheie, sporind anxietatea parlamentarilor și a donatorilor democrați.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday