“Nu trebuie neapărat împușcați. Trebuie să se facă o selecție acolo unde este o zonă de pericol, unde sunt alarmați prin pădurari, primari, localnici”, a spus prim-ministrul, ca primă reacție la tragedia din acest weekend, când o turistă de 19 ani a fost ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Bucegi.
În această dimineață, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost mult mai tranșant, explicând că “relocarea urșilor nu dă rezultate”, iar gestionarea acestora se poate face numai prin eutanasiere, în condițiile în care numărul acestora ar fi depășit 8.000: “Gestionat înseamnă fie împușcat, fie eutanasiat. Pentru că am constatat că metoda relocării pe care o tot aplicăm nu dă niciun fel de rezultate. Și spun asta pentru că, astăzi, am discutat cu gestionarul fondului de vânătoare pe raza căruia s-a petrecut această tragedie, care mi-a spus că în ultimii ani de zile a relocat în alte județe, în alte fonduri cinegetice, în alte zone peste 100 de urși, doar din fondul respectiv de vânătoare”, a declarat Fechet.
Totuși, premierul Ciolacu pare să caute o altă soluție, fără a fi foarte clar care ar putea fi aceea: “Am vorbit și cu ministrul Mediului, și cu cei mai știutori în domeniu. Avem o aglomerație în anumite zone, urșii nu mai au mâncare suficientă și coboară. Am vorbit cu domnul Simonis pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament. După discuțiile cu ministrul Mediului, demarăm o inițiativă, și vom cere o sesiune extraordinară ca să o trecem prin Parlament. (…) Este evident că viața omului primează, dar nu va fi dat liber la împușcat urși pe teritoriul României fiecare cum dorește. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a mai spus Ciolacu.
Ministerul Mediului a emis anul trecut un ordin care mărea la 500 numărul de exemplare de urs care ar fi urmart a fi împușcate, dar, după consultări publice, aproabarea s-a dat pentru 220 de exemplare.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.