Asociația Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA) informează, într-un comunicat de presă, că înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 61% în luna iunie a acestui an, față de iunie 2023, până la 21 de mii de unități.

În privința mașinilor electrificate, creșterea a fost de 27%, iar ele au avut o cotă de piață de 20%. Totuși, mașinile electrice au înregistrat o scădere de 46%, având o cotă de piață de doar 4% luna trecută.

Primele trei cele mai vândute autoturisme 100% electrice sunt: Dacia Spring, cu 242 unități și o scădere de -66% față de aceeași perioadă a anului precedent, Tesla Model 3 cu 56 unități și o scădere de -33% și Hyundai Kona cu 50 unități.

În prima jumătate a anului, au fost înmatriculate 82 de mii de autoturisme, cu 12% mai multe față de primele șase luni din 2023. Cele mai populare mărci au fost Dacia (26 de mii de unități), Toyota (6.900), Renault (5.100) și Volkswagen (5.000).

Conform celor mai recente date pentru piața Uniunii Europene, furnizate luna trecută de Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), vânzările de mașini electrice noi au scăzut cu 12% în mai 2024, față de aceeași lună din 2023. Cererea a scăzut după ce guvernele au început să renunțe sau să reducă stimulentele financiare pentru cei interesați să cumpere mașini electrice și este de așteptat ca piața să fie influențată și de decizia Comisiei Europene de a majora tarifele pentru mașinile fabricate în China.

Ministrul român al Mediului a declarat, încă din martie, că a scăzut interesul persoanelor fizice pentru programul Rabla Plus”, în condițiile în care a scăzut și subvenția acordată de stat.

Foto: Dreamstime/Panayiotis Demou

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday