Viktor Orban a postat, pe contul său de pe rețeaua X, o imagine în fața aeronavei care l-a adus la Beijing, cu descrierea misiunea de pace 3.0. Într-o altă postare, cu o imagine în care îi strânge mâna președintelui chinez, Xi, Jinping, a scris: China este o putere-cheie pentru crearea condițiilor de pace în războiul Rusia-Ucraina. De aceea, am venit să-l întâlnesc pe președintele Xi, la două luni după vizita sa la Budapesta”.

Pe lângă Rusia și Ucraina, sfârșitul războiului “depinde de decizia a trei puteri mondiale, SUA, Uniunea Europeană și China”, a scris Orban într-o postare pe Facebook. După ce țara sa a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Orban spune că a demarat “o misiune de pace”, cu toate că diplomația europeană a atras atenția că premierul nu vorbește în numele Bruxelles-ului.

“Apreciem enorm inițiativa dumneavoastră de pace cu privire la conflictul din țara vecină a Ungariei […] Este foarte important pentru maghiari că China îndeamnă la pace în lume”, i-a transmis Orban lui Xi la începutul întâlnirii lor, relatează agenția de presă de stat ungară MTI.

Vizita lui Orban la Beijing are loc la câteva zile după ce a discutat cu președintele rus, Vladimir Putin, cu privire la un potențial acord de pace ucrainean, care i-a înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene. De asemenea, călătoria sa în China are loc cu câteva zile înainte de summitul NATO, care va aborda acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei.

China, care are legături strânse cu Rusia, a promovat un plan de pace în șase puncte, pe care l-a elaborat împreună cu Brazilia, în luna mai.

China este cel mai mare investitor străin în Ungaria, spre deosebire de alte țări din UE care doresc să-și atenueze dependența de a doua cea mai mare economie a lumii.

Surse alternative: Politico, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday