Alianța Ensemble a lui Macron a suferit o înfrângere semnificativă, pierzând aproximativ o treime din cele 250 de locuri pe care le deținea în parlament, dar cel mai probabil președintele va încerca să controleze o viitoare majoritate, având în vedere că o alianță între extrema dreaptă și cea stângă este exclusă, iar această situație pune Ensemble în situația de a arbitra orice majoritate.

“În centrul strategiei lui Macron se află dorința sa de a îndepărta LFI (La France Insoumise – Franța Insubordonată) din alianța electorală” pe care a făcut-o cu verzii și socialiștii moderați, și care i-a adus acesteia 72 de locuri din cele 188 ale NFP.

Fostul ministru de externe, Hubert Védrine, spune că, cel mai probabil, Macron îl va menține pe prim-ministrul Gabriel Attal până după Jocurile Olimpice care se vor termina la jumătatea lunii august, înainte de a încerca să formeze o coaliție de centru-stânga.

“Cererile grupurilor de centru-stânga pot fi, de asemenea, greu de digerat pentru partidul președintelui, în centrul acestora fiind abrogarea creșterii vârstei de pensionare și a legii imigrației adoptate anul trecut. De asemenea, stânga ar putea cere majorări de taxe pe care centriștii le-au exclus”, mai arată FT.

Macron ar putea dori să includă într-o alianță de guvernare gruparea conservatoare (centru-dreapta) Les Républicains, dar multe dintre cererile celor de centru-stânga ar fi inacceptabile pentru aceștia.

“Dacă nu va apărea nicio coaliție, Macron ar putea numi un guvern tehnocrat, condus de un funcționar public de nivel înalt sau de o personalitate nepartizană care să conducă țara cel puțin până în iunie 2025, când ar putea fi convocate alte alegeri. Prima sarcină a acestui guvern ar fi să adopte un buget, la toamnă, dar el ar fi vulnerabil la eventuale moțiuni de cenzură”.

Un apropiat al lui Macron a spus că cel mai rău scenariu ar fi “un guvern șchiop”, care ar guverna un an de acum înainte. După ce președintele și-a folosit prerogativa de a dizolva parlamentul, Macron nu va mai putea face acest lucru timp de un an de zile, decât dacă demisionează el însuși.

Analiza integrală pe FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday