Masoud Pezeshkian (foto) a obținut 16,3 milioane de voturi, față de 13,5 milioane câte a primit contracandidatul Saeed Jalili, un adept al liniei dure șiite. Scrutinul a fost convocat după moartea președintelui Ebrahim Raisi, în luna mai, într-un accident de elicopter.

Susținătorii lui Pezeshkian au ieșit în stradă în Teheran și marile orașe, când a devenit evident că parlamentarul, care a fost și ministru al Sănătății, l-a învins pe Jalili, fost negociator pe programul nuclear iranian și apropiat al liderului suprem religios, ayatollahul Ali Khamenei. 

Rata de participare la al doilea tur a fost de 50%, față de 40% cât a fost în primul tur, care de altfel a fost cea mai mică de la Revoluția Islamică din 1979. În țară, sunt 61 de milioane de persoane cu drept de vot și, deși urnele trebuiau să se închidă la ora locală 18, votarea a fost prelungită până la miezul nopții pentru a stimula participarea.

În campanie, Pezeshkian nu a promis nicio schimbare radicală, dar a spus că va încerca ”negocieri constructive” cu țările occidentale cu privire la acordul nuclear din 2015. Pentru nerespectarea tuturor prevederilor, țara este vizată de sancțiuni internaționale. De asemenea, pe plan intern, noul președinte vrea să relaxeze restricțiile privind portul vălului islamic în spațiul public. Totuși, rămâne de văzut ce va putea îndeplini în timpul mandatului, având în vedere că ayatollahul este, în fapt, conducătorul Iranului.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Foto: X/@drpezeshkian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday