Business Insider a cules o serie de opinii ale unor proeminenți profesori de drept constituțional, pornind chiar de la strategia președintelui Nixon, care a folosit FBI și CIA pentru a-și spiona și sabota adversarii politici. Conform Michel Paradis, un profesor de drept constituțional la Columbia Law School, dacă Curtea Supremă ar fi dat în 1974 o decizie similară celei de ieri, Nixon nu ar fi putut fi acuzat pentru niciunul dintre abuzurile de putere pe care le-a făcut.
Expertul a spus că, dincolo de faptul că președintele poate fi judecat numai pentru actele făcute ca persoană privată, nu și pentru cele oficiale, va fi dificil pentru instanțele de judecată să stabilească clar care este natura acțiunilor, întrucât asta presupune investigarea motivelor pentru care președintele a luat o decizie sau alta. Dacă, de exemplu, președintele dă ordin subordonaților săi să încalce legea, el rămâne imun, pentru că realizează un act de decizie prezidențială, chiar dacă asta îi poate aduce avantaje personale. Este adevărat că aceștia pot fi trași la răspundere, dar președintele îi poate și grația, extinzând imunitatea sa asupra acestora, ceea ce ar lăsa justiția, una dintre puterile democrației, complet ineficientă.
Un alt exemplu enunțat este cel în care președintele ar trimite armata pentru a opri protestele sau pentru a deporta migranți. Poate, de asemenea, concedia funcționarii publici care n-ar dori să ducă la îndeplinire ordinele date, chiar dacă acestea sunt ilegale, poate desființa agențiile federale dacă acestea îl încurcă în vreun fel, inclusiv Departamentul Educației sau Agenția pentru Protecția Mediului, și apoi poate acorda grațieri pentru oricine are probleme legale după îndeplinirea ordinelor sale. Toate acestea fără să fie urmărit penal, întrucât poate numi orice acțiunea un “act oficial”.
Michel Paradis a atras atenția că, în baza hotărârii Curții Supreme, Trump poate face și ordona orice fără să se teama că s-ar putea deschide o anchetă penală împotriva sa. Afirmația a fost susținută și de fostul procuror federal Neama Rahmani, președintele și cofondatorul West Coast Trial Lawyers, care a subliniat că această decizie îi va oferi lui Trump și mai mult contextul favorabil pentru a depăși limitele legale. “Trump a depășit întotdeauna limitele legii și, dacă acum are măcar o oarecare imunitate, va fi și mai dispus să facă acest lucru“, a adăugat Rahmani.
Doron Kalir, profesor la Cleveland State University College of Law cu expertiză în interpretarea statutului și Curtea Supremă, a declarat că hotărârea este mult prea generală, ceea ce-l plasează efectiv pe președintele SUA deasupra legii, oferind și un cec în alb viitorilor președinți care ar putea dori să se angajeze în activități potențial ilegale.
Cliff Sloan, profesor de drept constituțional la Georgetown University a adăugat că este, de asemenea, îngrijorător și “remarcabil” faptul că șase judecători ai Curții Supreme nu au contestat de exemplu dreptul președintelui Statelor Unite de a ordona asasinate politice, argument pus în discuție de judecătoarea liberală Sonya Sotomayor.
Analiza integrală Business Insider
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.