Într-un discurs de cinci minute de la Casa Albă, Biden a spus că decizia Curții Supreme a SUA subminează statul de drept și “face un deserviciu teribil oamenilor”, pentru că devine tot mai improbabil ca Trump să răspundă pentru incitarea răscoalei de Capitoliu, din 6 ianuarie 2021.

Încercând subtil să întoarcă decizia Curții Supreme în avantajul său, Biden a spus că “va reveni alegătorilor sarcina să decidă dacă Trump este demn de a primi încă o dată președinția”, având în vedere puterile practic nelimitate pe care președintele SUA le primește după decizia de ieri.

“Această națiune a fost întemeiată pe principiul că nu există regi în America. Fiecare dintre noi este egal în fața legii. Nimeni nu este deasupra legii, nici măcar președintele Statelor Unite. Decizia de acum a Curții Supreme înseamnă că nu există practic limite pentru ceea ce poate face președintele. Acesta este un principiu fundamental nou. Este un precedent periculos, pentru că puterea celui aflat în funcție nu va mai fi constrânsă de lege, nici chiar de Curtea Supremă, singurele limite vor fi cele autoimpuse chiar de președinte”, a mai spus Biden.

El a folosit ocazia pentru a lansa un atac mai larg la adresa Curții Supreme, dominată de conservatori, ale cărei decizii recente au limitat drepturi civile.

Într-o decizie mai degrabă neclară, Curtea Supremă a SUA a respins cererea de “imunitate absolută” a fostului președinte, Donald Trump, dar a stabilit că acesta poate fi judecat numai pentru actele făcute ca persoană privată, în timpul mandatului prezidențial, iar instanțele penale vor stabili exact când a acționat Trump în calitate privată și când a acționat ca președinte. În privința proceselor lui Trump, primul și cel mai important efect al deciziei Curții Supreme este acela că ea a stopat pentru cel puțin trei luni cursul acestora, făcând improbabilă orice sentință sau chiar începutul unei noi proceduri înainte de alegerile din noiembrie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday