SpaceX, compania spațială a miliardarului Elon Musk, va primi 843 de milioane de dolari pentru a dezvolta vehiculul spațial, care este proiectat să fie lansat undeva după anul 2029. Rolul acestuia este să conducă Stația Spațială Internațională, care cântărește (la nivelul solului) 430 de tone, în atmosfera densă a planetei noastre. ISS se deplasează în jurul Pământului cu o viteză de peste 27 de mii de kilometri pe oră, iar inginerii NASA au calculat că, în timpul căderii spre Pământ, o parte dintre componentele acesteia se vor dezintegra și vor arde complet, dar alte părți mai mari vor cădea în ocean.

a spacewalk outside the International Space Station.

Potrivit planului agenției, stația se va dezintegra în trei etape. Mai întâi, se vor desprinde panourile solare masive și radiatoarele, apoi modulele individuale se vor desprinde, de asemenea, de structura de bază a stației. În cele din urmă, scheletul ISS și modulele în sine se vor rupe în bucăți.

O mare parte din material va fi vaporizat, dar NASA se așteaptă ca bucăți mari să rămână intacte, motiv pentru care experții vizează o zonă din Oceanul Pacific numită Point Nemo, cunoscută drept cimitirul sateliților și al navelor spațiale, pentru că acestea sunt direcționate acolo pentru prăbușire.

Pe lângă SpaceX și NASA, la această misiune vor participa agențiile spațiale din Rusia, Japonia, Canada și UE. Anterior, NASA a declarat că intenționează să predea operațiunile de pe orbita joasă a Pământului companiilor private, care vor avea libertatea de a-și construi propriile laboratoare sau stații spațiale. NASA se va orienta, astfel, spre explorarea Sistemului Solar. Programul Artemis al agenției, spre exemplu, are ca scop readucerea astronauților pe Lună în următorii doi ani și construirea unei baze pe satelitul natural al Pământului.

Stația Spațială Internațională a fost lansată în 1998, iar, din anul 2001, la bordul acesteia se află permanent cel puțin un echipaj uman. 

Sursa: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday