Cercetarea a fost întocmită de Universitatea Harvard și publicată în eClinicalMedicine, din cadrul revistei de specialitate The Lancet. La studiu au participat peste 12.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani și peste, care au fost monitorizate și evaluate în două etape, timp de 12 ani (între 2006 și 2018). Cercetătorii au constatat că persoanele care s-au simțit singure o perioada îndelungată de timp au avut un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.
Astfel, studiul arată că acest risc poate fi cu 50% mai mare la persoanele care se simt singure, comparativ cu cele care nu au acest sentiment. Dr. Yenee Soh, autorul principal al studiului, a declarat: “Singurătatea este considerată din ce în ce mai des o problemă majoră de sănătate publică. Descoperirile noastre evidențiază de ce este așa, mai ales atunci când este experimentată în mod cronic. Studiul nostru sugerează că singurătatea poate juca un rol important în incidența accidentului vascular cerebral, care este deja una dintre principalele cauze ale invalidității pe termen lung și mortalității la nivel mondial”.
Între 2006 și 2008, participanților le-au fost adresate diferite întrebări despre singurătate. Patru ani mai târziu, cele 8.936 de persoane care au continuat să participe la a doua etapă a studiului au răspuns la aceleași întrebări. Cercetătorii au separat apoi participanții în funcție de răspunsurile lor în patru grupuri – de la cei cu sentimente ocazionale de singurătate, la cei ce se simt în permanență singuri.
După ce au exclus factori separați de singurătate (dar adeseori asociați cu aceasta), precum izolarea socială și depresia, cercetătorii au constatat că persoanele care se considerau singure în prima etapă a studiului aveau un risc cu 25% mai mare de accident vascular cerebral, față de cele care nu aveau sentimente de singurătate. În rândul celor care au declarat că se simt singuri în ambele momente ale studiului, a existat un risc cu 56% mai mare de accident vascular cerebral.
De altfel, în perioada 2010 – 2018, în rândul respondenților care au participat la ambele etape ale studiului, au avut loc 601 de accidente vasculare cerebrale. Comparativ, în cazul persoanelor care au participat doar în prima fază a studiului, au fost înregistrate 1.237 de accidente vasculare cerebrale.
Foto: motortion | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.