“Am văzut Rusia invadând state suverane și distrugând cu tancurile pacea pe continentul european. Am văzut-o, împreună cu alții, explicând că democrațiile noastre sunt modele depășite, decadente, sortite dispariției rapide, pentru a lăsa loc regimurilor autoritariste, violente, imperialiste. Am văzut aceiași oameni semănând în democrațiile noastre, prin armele propagandei, amestecului și minciunii, fermentul diviziunii și al urii, sperând, prin aceasta, să ne slăbească suveranitatea și libertățile”, arată în scrisoarea lor diplomații francezi.

Pentru a le explica francezilor ce înseamnă populismul naționalist, ei vorbesc deschis despre “atacurile grave asupra instituțiilor și pluralismului din Ungaria, dar și în Statele Unite sub Donald Trump”, precum și de pierderea influenței internaționale a Marii Britanii după Brexit, sau a Braziliei sub Jair Bolsonaro.

“Nu putem accepta că o victorie pentru extrema dreaptă va slăbi Franța și Europa într-un moment în care războiul este aici, în Europa. O Europă care, în ciuda imperfecțiunilor sale, ne protejează. De asemenea, Franța a ales să sprijine poporul ucrainean, atât pentru libertatea lui, cât și pentru securitatea noastră. (…) Armura crăpată a țării noastre o va expune la și mai multe lovituri, date cu o energie sporită, răspândind otrava diviziunii, comunitarismului, rasismului și antisemitismului și amenințând atât coeziunea, cât și securitatea națională”, avertizează diplomații francezi.

Două sondaje publicate sâmbătă, cu daor o săptămână înainte de primul tur al alegerilor parlamentare, arată un avans puternic pentru Adunarea Națională (extrema dreaptă) și aliații săi de dreapta – 36% (mai mult decât la alegerile europene), urmate de Frontul Popular (stânga) cu, în timp ce alianța de centru a președintelui Emmanuel Macron (Renașterea) fiind mult în urmă, cu sub 20% din intențiile de vot. După ce a dizolvat parlamentul și a convocat anticipate, gradul a de aprobare al președintelui Macron a scăzut cu 5%.

Sursa: Le Monde

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday