Ministrul german de Interne  a declarat că “Europa, și odată cu ea Germania, se află în vizorul organizațiilor jihadiste, în special ISIS și ISIS-K”, făcând referire la filiala ISIS din Afganistan, care a revendicat atacul din martie de la sala de concerte din Moscova. De asemenea, Thomas Haldenwang, șeful agenției de informații interne (BfV) a adăugat că “un scenariu posibil este un atac coordonat la scară largă, de tipul celui pe care l-am văzut la Moscova”. El a adăugat că ISIS-K a reușit să “își trimită adepții în Europa de Vest, sub acoperirea exodului de refugiați din Ucraina”.

Haldenwang a subliniat și amenințarea “lupilor singuratici” și a dat exemplul afganului care a ucis un polițist și a rănit alte cinci persoane la Mannheim, la începutul lunii. Oficialul a adus în discuție și contextul internațional tensionat: după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, grupările teroriste au incitat la violențe împotriva evreilor din diaspora. 

Organul de propagandă al ISIS-K a publicat un colaj în care un adept este înfățișat cu o armă de asalt pe un stadion, iar pe fundal apare mesajul “Shoot the last gol”. De asemenea, gruparea și-a mai invitat adepții să atace ținte ușoare din Europa, într-un mesaj care amintește de atacurile de la teatrul Bataclan din Paris, din 2015, și la metroul din Bruxelles din 2016.

La nivelul continentului există deja temeri că un astfel de atac ar putea avea loc în timpul competiției, care se va încheia pe 14 iulie. Un sondaj realizat de Universitatea Hohenheim a arătat că o cincime din respondenți au de gând să evite să meargă pe stadion sau să vizioneze meciurile în zonele publice special concepute pentru suporteri. 

În iulie anul trecut, poliția germană a arestat șapte persoane suspectate de a fi membri ai grupării, potrivit raportului BfV. Toate erau din Asia Centrală și au intrat în Germania din Ucraina, dându-se refugiați. Potrivit documentului, au identificat și cercetat potențiale ținte și au încercat să facă rost de arme.

ISIS-K a fost înființată în Afganistan în 2015 și și-a intensificat acțiunile în străinătate după retragerea trupelor americane din țară, în 2021, în ciuda eforturilor guvernului taliban de a elimina gruparea. ISIS-K a revendica un atac terorist în Iran, la începutul anului, soldat cu aproape o sută de persoane decedate, precum și un atentat la un lăcaș de cult din Turcia.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday