Germania, Olanda, Norvegia și Turcia se numără printre ultimele țări care au atins cifra de 2% din PIB. În 2024, alocările României pentru apărare reprezintă 2,25% din PIB, dar aproape jumătate din această sumă o reprezintă cheltuielile de personal. Deși a alocat și anul trecut un astfel de procent, țara noastră a reușit să cheltuie numai 1,6% din PIB. De fapt, procentul a fost depășit doar în 2020, dar asta ca urmare a scăderii PIB-ului, nu pentru că ar fi crescut cheltuielile reale pentru apărare.

Polonia se află în fruntea clasamentului, cu 4,12%, urmată de Estonia (3,43%), SUA (3,38%), Letonia (3,15%) și Grecia (3,08%). Canada, Belgia, Belgia, Luxemburg, Slovenia și Spania se numără printre țările care au cheltuit cel mai puțin.

“În Europa și Canada, aliații NATO își măresc, în acest an, cheltuielile pentru apărare cu 18%. Este cea mai mare creștere din ultimele decenii”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dacă cele 23 de țări îndeplinesc obiectivul, suma totală va fi de peste două ori mai mare decât acum patru ani și, spune Stoltenberg, demonstrează că “aliații europeni și Canada își asumă cu adevărat partea lor de responsabilitate pentru a ne proteja pe toți cei din NATO”. 

Sursă: Politico 

Foto: 247008311 © Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday