Netanyahu este așteptat acum să organizeze consultări cu privire la războiul din Gaza cu un grup restrâns de miniștri, inclusiv cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, și cu ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, care au făcut parte din cabinetul de război. Cabinetul de război israelian a fost creat la 11 octombrie, pentru a gestiona operațiunile militare împotriva Hamas și Hezbollah.

Decizia lui Netanyahu a fost luată în contextul în care acesta a primit cereri din partea partenerilor naționaliști-religioși din coaliția de guvernare, și anume ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich și ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, de a fi incluși în cabinetul de război. O astfel de mișcare, explică jurnaliștii israelieni, ar fi intensificat tensiunile cu partenerii internaționali, inclusiv cu Statele Unite. Cei doi oficiali au cerut insistent în ultimele săptămâni ca Israelul să continue bombardamentele din Gaza.

Analiștii explică faptul că măsura era de așteptat, după anunțul demisiei ministrului Benny Gantz de luna trecută, care avertizase că este nevoie de “un plan pentru Gaza” din partea premierului israelian. “Unele dintre problemele discutate anterior de cabinetul de război vor fi transferate acum pentru a în cabinetul de securitate, dar deciziile sensibile vor fi abordate într-un forum de consultare mai restrâns, fără Ben-Gvir. Decizia de astăzi a lui Netanyahu are mai degrabă caracter simbolic”, explică publicația israeliană Haaretz.

Guvernul Netanyahu a fost puternic criticat de populația israeliană în ultimele săptămâni pentru modul în care gestionează războiul cu Hamas, fiind presat să organizeze alegeri până la toamnă, înainte de aniversarea unui an de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Surse: Haaretz, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday