În jurul orei 01:28, ora României, în timp ce astronauții se aflau în perioada de somn, pe un flux live de pe canalul de YouTube al Administrației Naționale de Aeronautică și Spațiu (NASA) a fost transmisă o înregistrare audio în care era indicat faptul că un membru al echipajului se confruntă cu simptome ale bolii de decompresie (DCS).

Afecțiunea apare pe fondul schimbării presiunii atmosferice, când azotul și alte gaze din sânge provoacă mici bule. Astfel de incidente afectează sistemul nervos central și pot fi fatale. 

Înregistrarea este un fragment dintr-o simulare a NASA în caz de urgență la bordul ISS, însă mai multe persoane au repostat-o pe rețeaua X, speculând că la bordul laboratorului de pe orbita Pământului chiar a avut loc o urgență medicală. Reprezentanții ISS au transmis că “fragmentul a fost publicat din greșeală și că face parte dintr-o simulare în curs, în care membrii echipajului și echipele de la sol se antrenează pentru diverse scenarii în spațiu și nu are legătură cu o urgență reală. Nu există nicio situație de urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale”.

Conform Reuters, pe înregistrarea audio poate fi auzită o voce feminină care le cere celorlalți membri de la bord “să-l repună pe comandant în costumul său”, să-i verifice pulsul și să-i ofere oxigen, spunând ulterior că starea sa este fragilă. NASA nu a republicat înregistrarea și nici nu a verificat postările de pe rețelele sociale.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday