UPDATE: Racheta Starship și-a încheiat misiunea cu succes, după ce a amerizat în Oceanul Indian, conform BBC. Elon Musk a scris pe Twitter: “În ciuda pierderii mai multor plăci și a unor flapsuri deteriorate, Starship a reușit să amerizeze ușor în ocean! Felicitări SpaceX pentru o realizare epică!!!”
Despite loss of many tiles and a damaged flap, Starship made it all the way to a soft landing in the ocean!
Congratulations @SpaceX team on an epic achievement!! https://t.co/UnXbnmZ2pE
— Elon Musk (@elonmusk) June 6, 2024
SpaceX a transmis că “misiunea a avut două obiective principale, mai exact aducerea rachetei Super Heavy pentru o amerizare ușoară în Golful Mexic și realizarea unei reintrări controlate a părții superioare de 50 m, numită Starship (Ship). Atât propulsorul Super Heavy, cât și nava sa Ship, au părut să amerizeze în apă”.
La întoarcerea pe Pământ, din cauza vitezei, câteva parți din rachetă s-au desprins. Totuși, aceasta a reușit să își încheie misiunea, ceea ce reprezintă un succes pentru SpaceX. Super Heavy s-a reîntors, așa cum era prevăzut, la aproximativ 7 minute după decolare, în Golful Mexic, nu departe de locul de lansare. Nava spațială Starship a ajuns pe orbită la o altitudine de peste 200 de kilometri, având o viteză de 27.000 de kilometri pe oră. În timpul coborârii sale pe Pământ, la aproximativ 60 de kilometri deasupra, în transmisia video în direct a SpaceX puteau fi observate daune aparente la una dintre cele patru aripi de control, iar obiectivul camerei părea să fie fisurat.
Știrea în forma inițială: Starship a decolat de la baza SpaceX din Boca Chica, statul Texas la 15:50, ora României. SpaceX a anunțat, încă de marți, că a primit aprobarea pentru lansarea Starship, Administrația Federală a Aviației stabilind că compania “îndeplinește toate cerințele de siguranță și alte licențe pentru zborul de testare”.
Este al patrulea zbor de test pe care compania îl efectuează, primele trei eșuând. În acest context, compania a subliniat că obiectivele zborurilor sunt de fiecare dată diferite, întrucât sunt urmărite aspecte pe baza greșelilor anterioare. De data aceasta, SpaceX se concentrează pe “demonstrarea capacității de a reveni și de a reutiliza Starship și propulsorul Super Heavy”.
Experții de la Space X detaliază că “au fost făcute mai multe upgrade-uri de software și hardware, pentru a crește fiabilitatea generală și pentru a implementa lecțiile învățate de la zborul cu numărul trei”. Dacă misiunea va avea succes, capsula și racheta ar trebui să ajungă în Oceanul Indian.
Primele două încercări de a aduce nava înapoi pe Pământ, astfel încât să poată fi reutilizată, în aprilie și noiembrie 2023, s-au încheiat cu exploziile capsulei și propulsorului. Al treilea zbor de probă, din martie anul acesta, a durat aproape o oră și a reușit să îndeplinească unele etape, însă ansamblul s-a dezintegrat în spațiu.
Reușita misiunilor SpaceX cu Starship este importantă și pentru NASA. Agenția americană a încheiat cu SpaceX un contract de patru miliarde de dolari pentru programul Artemis, prin care intenționează să folosească racheta pentru a trimite oameni din nou pe Lună, în 2026.
Sursă alternativă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.