Cercetarea a fost realizată de specialiștii scoțieni de la Facultatea de Medicină a Universității din Dundee, pe 578 de persoane cu probleme cardiace sau ale sistemului circulator. Un program de inteligență artificială a fost folosit pentru a interoga dosarele de sănătate ale pacienților și pentru a analiza ecografiile cardiace (ecocardiografii – evaluează structura și funcțiile inimii) ale acestora. În acest mod, a identificat pacienții cu insuficiență cardiacă (incapacitatea inimii de a pompa suficient sange către organele și țesuturile din corp) înainte de apariția primelor simptome.
Unul dintre coordonatorii cercetării explică: “Cercetarea noastră reprezintă un progres în utilizarea AI pentru interpretarea automată a ecocardiografiilor. Acest lucru ne poate permite să eficientizăm identificarea pacienților cu insuficiență cardiacă la scară largă în cadrul seturilor de date din dosarele electronice de sănătate. Ecografiile cardiace trecute prin softul AI au furnizat date mult mai multe și mai detaliate despre structura inimii fiecărui pacient și au ajutat la diagnosticarea timpurie a insuficienței cardiace. Astfel de date nu ar fi fost disponibile prin metodele obișnuite de investigații. De asemenea, toate rapoartele medicale au fost procesate mult mai repede”.
Specialiștii explică faptul că insuficiența cardiacă este o afecțiune foarte răspândită, dar subdiagnosticată. Ea poate fi controlată într-o anumită măsură prin schimbarea stilului de viață, intervenții chirurgicale și medicamente, dar în cele mai multe cazuri este o afecțiune gravă, pe termen lung, care se agravează progresiv, în timp.
Bolile cardiace și circulatorii provoacă cele mai multe decese din lume, ucigând o persoană din trei în fiecare an. Potrivit unui raport din ianuarie al Fundației Britanice a Inimii, în 2021, 20,5 milioane de persoane din întreaga lume au murit din cauza bolilor cardiace și circulatorii – echivalentul unui deces la fiecare 1,5 secunde.
Sursă alternativă: Sky News
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.