Stația Mauna Loa, din Hawaii, care face citiri ale concentrației de CO2 din 1958, a înregistrat în martie date care, extrapolate la nivel planetar, arată nu numai un nivel record de dioxid de carbon, dar și o creștere record față de anul trecut, de +4,7 ppm (părți pe milion).
În iunie anul trecut, concentrația globală de CO2 a atins 421 ppm, o valoare mai mare cu 50% față de perioada preindustrială. Acum este la 426 ppm. În perioada preindustrială (1850-1900) această concentrație era de 280 ppm.
Potrivit The Guardian, oamenii de știință cred că evenimentul climatic periodic El Niño, care a atins vârful în această primăvară, a avut un rol în creșterea concentrației de CO2, dar valorile sunt mai mari decât în 2016, iar acest lucru este pus nu numai pe seama emisiilor arderilor de combustibili fosili (termocentrale, mașini, incendii de vegetație) dar și pe seama reducerii suprafețelor forestiere, care absorb acest gaz.
“Este cu adevărat semnificativ ritmul creșterii în primele patru luni ale acestui an. Nu doborâm doar recordurile de concentrații ale CO2 în atmosferă, ci și recordurile de creșterea rapidă de la an la an”, a spus Ralph Keeling, director al Programului de CO2 la Scripps Institution of Oceanography din UC San Diego, citat de The Guardian.
Cercetări recente arată că Pământul nu a mai avut un astfel de nivel al CO2 de 14 milioane de ani, mult înainte de apariția omului. Prezența sa în atmosferă împiedică disiparea căldurii primite de Pământ de la Soare în spațiul extraterestru, fenomen numit “efect de seră”, care duce la creșterea temperaturilor și schimbarea climei.
Nivelul record anterior de CO2 a avut loc în 2016, pe fondul unui alt eveniment climatic El Niño, care provoacă și el, temporar, o creștere a temperaturilor globale.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.