Comisia Europeană va verifica dacă TikTok încalcă legislația în vigoare prin serviciul Lite, lansat recent în Franța și Spania. Concret, acesta permite utilizatorilor să câștige puncte, echivalentul a câțiva cenți zilnic, în timp ce îndeplinesc anumite “sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok. Aceste puncte pot fi schimbate cu recompense în bani sau vouchere pe Amazon. Comisia arată că noua aplicație a fost lansată “fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor”.
Instituția europeană mai arată că, în continuare, platforma TikTok nu are mecanisme eficiente de verificare a vârstei utilizatorilor, mai ales în contextul în care cercetările arată că astfel de aplicații dau dependență tot mai mare celor care le folosesc. Comisia se va concentra, în cadrul noii investigații lansate luni, în special “pe efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență”.
Recent, comisarii europeni au mai cerut TikTok să prezinte un raport al riscurilor prezentate de Lite și al măsurilor luate pentru a atenua aceste riscuri, până pe 18 aprilie, dar compania ByteDance care deține platforma nu a furnizat informațiile solicitate. “În cazul în care TikTok nu răspunde la solicitarea de informații a Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune amenzi de până la 1% din venitul anual total sau din cifra de afaceri mondială a furnizorului, precum și penalități de până la 5% din venitul zilnic mediu al furnizorului sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului.
În cele din urmă, având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia suspectează o încălcare prima facie a DSA și consideră că există riscuri de prejudiciu grav pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”, conchide Comisia Europeană.
Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, atrage atenția că TikTok Lite “ar putea fi la fel de toxic și ar putea crea dependență ca țigaretele ușoare”. Precizează că programul nu va fi suspendat “dacă TikTok furnizează dovezi convingătoare cu privire la siguranța sa, ceea ce nu a făcut până în prezent”.
Sursa: Comisia Europeană
Foto: Luiza Nalimova | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.