Speakerul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, un apropiat al lui Donald Trump care luni de zile a blocat votul pe ajutorul militar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, s-a răzgândit brusc și vorbește de responsabilitatea “de a nu-i permite lui Putin să mărșăluiască prin Europa”.
A very surprising turn of events. Speaker Johnson: “I think providing lethal assistance to Ukraine right now is critically important. We can’t play politics with this. History will judge us.” pic.twitter.com/So5WKBn1rs
— Roman Sheremeta 🇺🇦 (@rshereme) April 18, 2024
“Ceva straniu se întâmplă la Washington”, observă Sky News, care trece în revistă ultimele evenimente, observând că Johnson a mers săptămâna trecută în Florida, la Mar-a-Lago, unde a luat cina cu Trump. Cu câteva zile înainte, tot acolo a fost și David Cameron, secretarul britanic pentru Afaceri Externe, iar în desfășurarea evenimentelor mai trebuie enumerat și atacul din weekend al Iranului asupra Israelului, mult mai amplu, ca număr de drone și rachete decât se așteptau israelienii sau americanii.
Sunt același tip drone pe care le folosesc și rușii în Ucraina, iar analiștii militari au considerat că fără intervenția SUA (alături de UK și Franța) Israelul nu ar fi putut intercepta cu succes 99% dintre ele. Pe de altă parte, ampla operațiune de blocare a atacului iranian a costat peste un miliard de dolari, o sumă imensă, care spune nu numai despre costul în dolari ci și despre durata de înlocuire a acestor muniții antiaeriene, de care în primul rând Ucraina are nevoie acum, probabil mai mult decât Israelul.
Oricum, Johnson pare hotărât să supună dezbaterii legea inițiată de Administrația Biden în urmă cu 480 de zile, care se referă la furnizarea rapidă de ajutor militar american nu numai pentru Ucraina ci și pentru Israel, precum și pentru Taiwan.
“Pe undeva, intransigentul domn Johnson a avut o epifanie” (nr – apariție divină), comentează ironic Sky News. El va trebui să se bazeze pe voturile democraților pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, dar și pentru a nu-și pierde postul, în condițiile în care alți republicani radicali, susținători acerbi ai lui Donald Trump, au amenințat deja că îl vor da jos din funcție pe Johnson, dacă deblochează pachetul pentru Ucraina, ceea ce face și mai de neînțeles “haosul politic” american, mai comentează Sky News.
Analiza integrală, în limba engleză
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.