Un raport cerut de liderii europeni și realizat de fostul prim-ministru italian Enrico Letta arată că performanțele pieței unice europene sunt relativ slabe față de cele ale competitorilor săi din economia globală, iar UE pierde teren, din punct de vedere economic, în ciuda faptului că a primit noi membri și s-a lărgit semnificativ după anul 2000.
“Problema este că, în această lume nouă, noi suntem prea mici. Și dacă nu ne integrăm, vom intra în declin. Inerția pe piața unică înseamnă declin”, a declarat pentru Financial Times autorul raportului. “A existat o comunicare falsă pe care am avut-o timp de 20 sau 30 de ani … Nu avem cu adevărat o piață unică. Dacă nu reușim să integrăm energia, finanțele, telecomunicațiile într-o piață cu adevărat unică, atunci nu vom avea nicio siguranță economică”, a mai arătat Enrico Letta.
În același timp el mai spune că o a doua președinție a lui Donald Trump în SUA, ar obliga UE “să fie mai îndrăzneață” în utilizarea puterii de negociere a pieței sale interne. “Trump 2 va fi diferit de Trump 1”, a avertizat Letta. “Piața unică, așa cum a fost ea concepută la început a fost pentru o lume mai mică, acum avem nevoie de o piață unică cu dinți pentru o lume mare”, mai spune fostul prim-ministru italian.
Ponderea economică a UE în PIB-ul mondial a scăzut de la peste 20%, în 1993, la doar 13% în prezent, fiind depășită de SUA și China, iar India nu este nici ea departe.
Raportul cere Bruxelles-ului să folosească următorii cinci ani pentru modificarea normelor UE privind fuziunile, astfel încât să permită apariția unor jucători mai mari, precum și deblocarea mai multor finanțări private și creșterea cheltuielilor pentru apărare. Regulile restrictive privind modul în care marile companii europene pot crește prin achiziții au făcut de mult timp obiectul unor critici ale Franței și Germaniei, care ar dori să creeze campioni industriali europeni prin megafuziuni.
Sursă: Financial Times
Foto: Cosmin Iftode | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.