Global Energy Monitor, un ONG cu sediul în San Francisco, a transmis că decizia Beijingului de a-și majora capacitatea producției de energie pe bază de cărbune, pentru prima dată din 2019, este “îngrijorătoare”, chiar dacă în acest moment nu-și folosește la capacitate maximă industria producției de energie pe bază de cărbune. China a promis că va reduce consumul de cărbune începând din 2026 și susține că politice sale energetice se aliniază cu prevederile Acordului Internațional de la Paris privind clima. Între 2021 și 2023, emisiile de dioxid de carbon ale Chinei au crescut în medie cu 3,8% pe an, față de 0,9% pe an între 2016 și 2020.
Piers Forster, președintele interimar al Comitetului pentru Schimbări Climatice din cadrul guvernului britanic, a explicat că, deși este posibil ca această capacitate suplimentară a Chinei să nu fie utilizată la adevăratul potențial, “fără reglementări și politici puternice care să împiedice utilizarea ei, anul 2023 nu va fi considerat doar o întâmplare, iar creșterea emisiilor va fi inevitabilă”.
Qi Qin, analist al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, spune că Beijingul dispune deja de o capacitate de producție a energiei pe bază de cărbune mai mare decât are nevoie, dar un sistem de rețea rigid face dificilă împărțirea energiei între provincii, astfel că multe autorități locale își construiesc propriile centrale. Pe lângă China, alte șapte state – Indonezia, India, Vietnam, Japonia, Bangladesh, Pakistan, Coreea de Sud, Grecia și Zimbabwe, și-au majorat capacitatea de producție a centralelor pe bază de cărbune în 2023.
Totuși, emisiile de gaze cu efect de seră ale Japoniei au scăzut cu 2,5% anul trecut, la un nivel minim istoric, ajutat de reducerea emisiilor în sectorul industrial și în cel al serviciilor. Față de 2013, emisiile au scăzut cu 19,3%, la 1,1 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon. “Emisiile au continuat să scadă constant, spre obiectivul de zero emisii nete stabilit pentru 2050”, a declarat un oficial guvernamental japonez. Totuși, cantitatea de gaze cu efect de seră absorbită de păduri și alte surse a scăzut cu 6,4%, din cauza pădurilor bătrâne.
Energia regenerabilă a reprezentat aproape un sfert din totalul celei generate la nivel național în Japonia, anul trecut, în creștere cu 1,4% față de 2022. Ponderea energiei nucleare a scăzut cu 1,3%, la 5,5%, în timp ce sursele termice reprezintă în continuare 72,8%.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.