Update, ora 17:30: Gruparea teroristă a precizat că operațiunea a fost condusă de patru militanți, care au acționat cu mitraliere, pistoale, cuțite și bombe incendiare, pentru a ucide “zeci de creștini”, în ceea ce numește “un război violent împotriva țărilor care luptă cu Islamul”.

Contrar declarației făcute de Vladimir Putin în urmă cu câteva ore, potrivit căreia 11 persoane au fost reținute de autoritățile ruse, iar cei patru atacatori se află printre ele, gruparea teroristă pare a susține că nu este vorba de atacatorii reali de la sala de spectacole de lângă Moscova.

Update, ora 16:30: Bilanțul morților a crescut, din nou, și a ajuns la 133 de persoane, transmit autoritățile ruse, care continuă misiunile de căutare și salvare. De asemenea, peste 100 de persoane au fost rănite, majoritatea fiind transportate la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale. 

Update, ora 15: Vladimir Putin a făcut primele declarații într-o adresare video. Acesta și-a început discursul numind atacul de aseară un “un act terorist sângeros și barbar” și a spus că cei implicați au încercat ulterior să plece în Ucraina. 

“Toți cei patru autori direcți ai atacului terorist, toți cei care au împușcat și au ucis oameni, au fost găsiți și reținuți. Au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit o fereastră pe unde să poată trece frontiera“, a spus Putin.

Reamintim, Ucraina a negat cu fermitate orice implicare. 

Putin a adăugat că un total de 11 persoane au fost reținute și a declarat ziua de 24 martie zi de doliu național, transmițând condoleanțe familiilor.  De asemenea, a asigurat că toți cei vinovați vor fi identificați și pedepsiți și a îndemnat cetățenii să rămână uniți.

Update, ora 12:10: Autoritățile ruse au oferit un nou bilanț, care este însă de așteptat să continue să crească, întrucât acțiunile de căutare a victimelor sunt încă în desfășurare. Astfel, cele mai recente date arată că 115 persoane au murit, între acestea fiind și trei copii. De asemenea, 121 de persoane sunt internate, aproximativ 60 dintre ele, inclusiv câțiva copii, fiind în stare gravă sau extrem de gravă. Guvernatorul regiunii Moscova a declarat că acțiunile de căutare vor dura câteva zile.

FSB a transmis un comunicat în care a confirmat arestarea celor 11 suspecți, raportată anterior de agențiile de știri rusești. De asemenea, serviciul de securitatea susține că în urma atacului cei care l-au pregătit urmau să treacă granița în Ucraina, unde ar fi avut “contacte relevante”. Totuși, nu a oferit nicio dovadă în acest sens, iar Kievul a negat ferm orice implicare.

Update, ora 10:40: Agențiile ruse de știri spun că directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, Alexander Bortnikov, i-a raportat președintelui rus că 11 persoane suspecte au fost reținute de către autorități. Dintre acestea, patru persoane “care au fost implicate în mod direct”  în atac, au fost arestate. Este așteptat un discurs al lui Vladimir Putin, în orele următoare. Mai devreme, aceleași agenții au anunțat că doi suspecți au fost capturați de FSB, după o urmărire cu mașini pe străzile Moscovei, dar nu este clar dacă este vorba de doi dintre cei 11 arestați.

Noul bilanț al victimelor indică 93 de morți și peste 140 de răniți, însă autoritățile ruse atrag atenția că bilanțul morților ar putea să crească în continuare.

Anchetatorii au stabilit deja că, după ce au împușcat spectatorii, atacatorii au folosit o substanță inflamabilă pentru a incendia întregul mall în care se află sala de spectacole. În decursul nopții, acoperișul acesteia s-a prăbușit parțial, iar sâmbătă dimineața pompierii încă încearcă să găsească oameni prinși sub dărâmături.

Update, ora 5.30: Bilanțul oficial al victimelor a urcat la 60 de morți și 140 de răniți. Potrivit Reuters, un oficial american a confirmat că Statele Unite dețin informații care confirmă revendicarea responsabilității Statului Islamic pentru atacul de la Moscova. Oficialul a mai spus că Washingtonul a avertizat Kremlinul, pe 7 martie, cu privire la posibilitatea unui atac. “I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător”, a spus oficialul, fără a oferi detalii suplimentare. De altfel, la data respectivă Ambasada SUA la Moscova a emis un avertisment public pentru cetățenii săi din Rusia să evite concertele și marile adunări publice, din cauza riscului unui atac terorist.

Rusia încă nu a spus a cui este responsabilitatea pentru atac. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației, iar Ucraina a negat că are vreo legătură cu incidentul.

Update ora 23.30: Membrii grupării ISIS au revendicat atacul într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian: “Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare în orașul Krasnogorsk, la periferia capitalei ruse, Moscova, ucigând și rănind sute de persoane și provocând mari distrugeri la fața locului, înainte de a se întoarce în siguranță la bazele lor”. 

Gruparea nu a prezentat vreo dovadă care să demonstreze implicarea în atac, până la această oră.  Jurnaliștii BBC notează că, în trecut, gruparea a mai revendicat responsabilitatea pentru atacuri la care, în realitate, nu a avut nicio implicare.

La începutul lunii, Comitetul național antiterorism din Rusia anunța uciderea a șase presupuși membri ai ISIS, într-un schimb de focuri în republica Ingușetia din zona Caucazului, precizând că teroriștii “au fost implicaţi într-un anumit număr de crime teroriste, inclusiv într-un atac împotriva unui post de poliţie şi uciderea a trei poliţişti în martie 2023”. De asemenea, tot la începutul lunii, FSB anunța că a ucis doi teroriști ISIS în apropiere de Moscova, care urmau să atace o sinagogă.

Update ora 21.30: Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) anunță că bilanțul, la această oră, se ridică la cel puțin 40 de persoane decedate și 100 rănite. Presa rusă relatează că ar fi vorba despre cinci atacatori.

De asemenea, Serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) a emis o primă reacție și neagă implicarea în atac: “Aceasta este o operațiune planificată a serviciilor speciale ale lui Putin, despre care comunitatea internațională a avertizat anterior”. Statele Unite, care au avertizat Moscova pe 8 martie privind iminența unui atac terorist, au transmis deja condoleanțe, prin John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA. Oficialul a mai declarat că nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina este implicată în atac: “Investigăm, dar aș dezminți la această oră timpurie orice legătură cu Ucraina”.

Mihailo Podoliak, consilierul lui Zelenski, a transmis: “Cu siguranță, Ucraina nu are nicio legătură cu împușcăturile și exploziile din Moscova. Nu are niciun fel de sens. Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Și totul în acest război se va decide doar pe câmpul de luptă. Doar prin cantitatea de arme și deciziile militare calitative. Atacurile teroriste nu rezolvă nicio problemă. Ucraina nu a recurs niciodată la utilizarea metodelor teroriste. Este întotdeauna inutil. (…) Cu mult înainte de aceste evenimente, am auzit avertismente publice din partea ambasadelor străine de la Moscova despre posibilitatea unor astfel de atacuri sângeroase.

Ca o concluzie: nu există nici cea mai mică îndoială că evenimentele din suburbiile Moscovei vor contribui la o creștere bruscă a propagandei militare, la o militarizare accelerată, la o mobilizare extinsă și, în cele din urmă, la intensificarea războiului. Și, de asemenea, la justificarea unor genocide împotriva populației civile din Ucraina”.

UPDATE. Ora 21.00. Ceea ce se știe până la ora 21 este că patru bărbați înarmați au deschis focul înaintea unui concert la care urmau să participe peste șase mii de oameni, într-o sală imensă de lângă Moscova. Imaginile de la fața locului (pe care Biziday nu le va difuza) arată un număr de persoane care împușcă spectatorii. Pe rețelele de socializare rusești circulă de asemenea imagini cu numeroase trupuri neînsuflețite lăsate în urmă de atacatori.

De asemenea, cel puțin o explozie a avut loc, un incendiu masiv izbucnind în zonă. Există informații privind o a doua explozie, la un interval de timp după atac, dar este posibil ca aceasta să fi fost provocată de incendiul pe care zeci de pompieri încearcă să îl stingă, inclusiv cu trei elicoptere speciale.

Există morți și răniți, dar numărul acestora nu este încă foarte clar. Agenția oficială Tass, care a anunțat la un moment dat 40 de morți și 100 de răniți, a șters informația respectivă.

Până la ora 21 atacatorii nu au fost prinși, iar serviciile rusești de securitate formează filtre în zonă, în încercarea de a-i identifica. Nu este cunoscută nici identitatea, nici motivația acestora.

Știrea, în forma inițială:

Potrivit presei ruse de stat, persoane necunoscute au început să tragă asupra oamenilor care se aflau în interiorul Crocus City Hall, din Krasnogorsk, iar clădirea este evacuată. Nu sunt prezentate date despre eventuale victime.

Dar imaginile de fața locului arată cel puțin trei bărbați care poartă haine de camuflaj, bine înarmați, ce folosesc mitraliere cu care trag asupra oamenilor. De asemenea, clădirea sălii de concerte este cuprinsă de flăcări. Canelele de telegram menționează zeci de morți și răniți.

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile noi informații

Surse alternative: Tass, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday