Limitele voluntare de producție ale țărilor exportatoare de petrol ar fi trebuit eliminate la finalul lunii martie, dar, potrivit agenției de știri de stat din Arabia Saudită, acestea s-au înțeles cu Rusia și țările afiliate acesteia să le prelungească cu încă trei luni, până la finalul lunii iunie.
Vestea a dus la o creștere a cotațiilor petrolului, luni dimineața, pe piețele asiatice, până aproape de 84 de dolari pentru barilul de țiței european (Brent).
Din 2022, SUA se străduiesc să convingă țările exportatoare de petrol să majoreze producția pentru a diminua impactul sancțiunilor occidentale asupra petrolului rusesc, dar Arabia Saudită și alți aliați strategici ai Americii au preferat să se alieze cu Rusia și să-și reducă voluntar producția, mai întâi individual, apoi colectiv, pentru a menține petrolul la un nivel ridicat de preț.
În ciuda tensiunilor din Orientul Mijlociu și a atacurilor asupra transporturilor comerciale prin Marea Roșie de către rebelii houthi, dificultățile economice cu care se confruntă multe țări occidentale au redus consumul și au pus o presiune de scădere pe prețul petrolului, toamna trecută, până la decizia comună a statelor OPEC+ (care include și Rusia) de a-și limita producția.
Sursă: FT.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.