Ukraine's State Bureau of Investigation discovers 10 tonnes of Russian ammunition and anti-aircraft system in Kharkiv Oblast

Potrivit ABC News, oficialii americani evaluează că “sfârșitul lunii martie este un moment crucial pentru soarta trupelor ucrainene”, dacă Congresul american nu reușește să adopte imediat pachetul de ajutor militar. În această săptămână, Casa Albă a făcut o legătură directă între cucerirea Avdiivka de către ruși și lipsa de muniții a ucrainenilor, care i-a forțat să se retragă de pe un aliniament fortificat, care rezistă atacurilor rusești încă din 2014.

Oficialii americani prevăd că scenarii similare se vor desfășura și în alte părți ale frontului, Kievul fiind nevoit “să facă alegeri dificile cu privire la locul în care să-și distribuie apărarea antiaeriană rămasă”. Rușii au sesizat oportunitatea și au intensificat atât atacurile aeriene, cât și asalturile terestre.

Până acum SUA au trimis Ucrainei un ajutor militar evaluat la 44 de miliarde de dolari, constând în armament sofisticat, inclusiv rachete antiaeriene Stinger, vehicule de luptă Bradley și Stryker, o baterie Patriot, lansatoare HIMARS și 31M1, precum și tancuri Abrams. Dar, arată ABC, fără muniții, acest armament devine inutil. În plus, Ucraina are nevoie de bani pentru a construi piste și hangare secrete pentru aeronavele F-16 ce urmează să vină în acest an.

Între timp, țările europene se grăbesc să strângă “în regim de urgență” 1,5 miliarde de dolari, potrivit FT, pentru a cumpăra Ucrainei obuze de artilerie. Schema este coordonată de Cehia, care “a luat inițiativa în timp ce restul țărilor încă au neînțelegeri cu privire la extinderea principalei facilitati militare de sprijin a UE pentru Kiev”, mai arată publicația britanică. Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, le-a spus omologilor din UE că Ucraina are nevoie de 2,5 milioane de obuze de artilerie în acest an, dar a primit doar 400.000. Până în martie ar fi trebuit trimise deja un milion de obuze.

Președintele ceh, Petr Pavel, fost general și înalt oficial NATO, a anunțat la Conferința de Securitate de la München, weekendul trecut, că a identificat o țară (căreia nu i-a dat numele) din afara UE, care ar putea furniza jumătate de milion de obuze de 155 mm (standard NATO) și alte 300.000 de obuze de calibrul 122 mm (standardul sovietic), “pe care le putem livra în câteva săptămâni dacă găsim rapid finanțare pentru asta”, a spus Pavel.

Dar ambasadorii țărilor UE nu au reușit să ajungă la un acord, miercuri, cu privire la o nouă injecție de capital, deoarece Franța și Grecia insistă că banii ar trebui să ajungă doar la producătorii din UE. Numai că Europa a întârziat să-și intensifice producția de artilerie, deoarece guvernele naționale au semnat târziu sau încă nu au semnat contracte cu producătorii, ceea ce a îngreunat accesul companiilor la finanțare pentru a-și extinde capacitățile de producție.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că țările UE ar trebui să ajungă la o capacitate anuală de producție de 1,4 milioane de obuze până la sfârșitul anului 2024, depășind SUA, care se așteaptă să atingă 1,2 milioane de obuze pe an, în 2025.

Estimările americane arată că Rusia a cheltuit deja 211 miliarde de dolari pentru operațiunile militare din Ucraina.

Surse: ABC News, FT.com

Foto: Info40555 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday