În cadrul ședinței CSAT care a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, a fost abordată ca temă principală de discuție situația din Ucraina și implicațiile pe care războiul dintre Ucraina și Rusia îl are pentru România.
Având în vedere conflictul care este în plină desfășurare, membrii CSAT au cerut adoptarea unor “măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României”, fără a oferi însă detalii în acest sens.
Nu este clar la ce cadru legal face referire comunicatul CSAT, dar anterior, Șeful Statului Major al Apărării a declarat că România nu dispune de legi care ar permite Armatei Române să doboare dronele rusești care pătrund în spațiul aerian al țării. “Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, declarase generalul Gheorghiță Vlad. Acesta a menționat și că este nevoie de o lege care să permită oricărei persoane până în 35 de ani să învețe să folosească o armă de foc.
“La doi ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime și pagube materiale. Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei”, subliniază comunicatul CSAT.
Membrii CSAT reamintesc că România “beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a Mării Negre, prin misiuni de poliție aeriană și capabilități de apărare aeriană și supraveghere”, însă trebuie luată o serie de măsuri interne pentru a asigura protejarea integrității teritoriului și a populației, în timp ce România va continua să aloce 2,5% din PIB pentru apărare.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.